Tot 1 juli geen gedwongen woningverkopen

0

Banken en verzekeraars zijn met de rijksoverheid overeengekomen dat er wegens achterstallige betalingen tot tenminste 1 juli 2020 geen gedwongen woningverkopen zullen plaatsvinden. Dat hebben minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en Vereniging Eigen Huis afgesproken.

Zij vinden het gezien de ernst van de coronacrisis belangrijk dat eigenaren in hun woning kunnen blijven, ook al hebben betalingsregelingen en bijzonder beheer onvoldoende soelaas geboden. “Met deze afspraak geven hypotheekverstrekkers invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze bijzondere omstandigheden”, aldus de partijen.

Noodmaatregelen

Het kabinet heeft diverse maatregelen aangekondigd om werkgevers en werknemers financieel te ondersteunen wanneer er sprake is van verlies van inkomsten, omzet of werkgelegenheid. “Deze noodmaatregelen zullen veel huishoudens in staat stellen om hun maandelijkse lasten te betalen. Voor huishoudens die desondanks in de knel komen, zoeken hypotheekverstrekkers naar passende oplossingen, zoals andere termijnen of uitstel van betaling. Daarnaast geldt dus dat tenminste tot 1 juli banken en verzekeraars niet over gaan tot gedwongen verkoop.”

Betalingsproblemen

Gedwongen verkoop komt relatief weinig voor – circa 500 keer per jaar – omdat hypotheekverstrekkers veel aandacht besteden aan vroegtijdige signalering van betalingsproblemen. Door begeleiding van de klant wordt gedwongen verkopen vaak voorkomen. Verkoop kan nog wel plaatsvinden als kredietverstrekker en de consument gezamenlijk besluiten dat dit voor beide partijen nu de beste oplossing is, bijvoorbeeld omdat de consument de lasten ook op de langere termijn niet kan dragen en een andere geschikte woning kan betrekken. Daarnaast vervalt de uitzondering op gedwongen verkoop als er sprake is van criminele activiteiten, fraude, oneigenlijk gebruik van de woning, bedreiging of leegstand.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.