Topdrukte notariaat neemt af

0

De topdrukte in het notariaat lijkt over haar hoogtepunt heen nu de relatieve rust op de vastgoedmarkt weer is teruggekeerd. Vergeleken met de maand maart passeerden notarissen in april 20% minder akten. Het aantal akten voor huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten zaten stevig in de lift

Dat blijkt uit de maandrapportage van het digitale aktenregistratiesysteem Centraal Digitaal Repertorium, waarin de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Belastingdienst samenwerken.

In totaal passeerden notarissen ruim 157.000 akten in april; in maart waren dat er ruim 193.000. De afname komt voor de notarissen niet onverwacht, gezien de dynamiek die werd veroorzaakt door de gewijzigde tarieven voor de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 én per 1 april 2021. KNB: “Na 1 april is de relatieve rust op de vastgoedmarkt teruggekeerd. Het aantal overdrachten steeg in april met 3,2% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, het aantal hypotheekakten met 6,6%. Vergeleken met vorige maand daalde het aantal overdrachten met bijna 20% en het aantal hypotheekakten met ruim 15%.

Familie- en ondernemingspraktijk

In de familiepraktijk nam vooral het aantal akten voor huwelijkse voorwaarden fors toe ten opzichte van april 2020: 30%. Ook het aantal samenlevingscontracten stijgt met 7,2% behoorlijk. Verklaringen van erfrecht werden 4,3% meer afgegeven dan vorig jaar april. Met de testamenten en levenstestamenten ging het minder in april. Het aantal testamenten nam af met 9,3%, het aantal levenstestamenten met 12%.

Het aantal nieuw opgerichte bv’s en stichtingen steeg in april explosief met respectievelijk 57% en 22%, vergeleken met april 2020.

Toekomstverwachting

De terugval van het totale aantal akten in april werd verwacht. In het maandelijks onderzoek dat de KNB houdt onder haar leden gaven respondenten vorige maand al aan dat het aantal nieuwe zaken in de vastgoedpraktijk was afgenomen. Ook de stijging in de ondernemingspraktijk komt niet als een verrassing. De daling van het aantal (levens-)testamenten is wel groter dan verwacht.

Uit het meest recent onderzoek blijkt een stabiele groei in de komende maand. Voor de vastgoedpraktijk gaf de helft van de respondenten aan dat het aantal nieuwe zaken gelijk is aan die van april. Ruim een kwart constateert een stijging, iets minder dan een kwart een daling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.