Tools om cyberdreigingen te voorkomen

0

Als het gaat om cyberdreigingen, begint de risicobeheersing bij bewustwording en eindigt het bij opleiding. Maar liefst 67% van de cyberverzekeringsclaims is namelijk gerelateerd aan menselijk handelen of nalaten. Hiscox komt met twee tools om ondernemers hierbij te helpen: de Cyber Exposure Calculator en de online CyberClear Academy.

De Cyber Exposure Calculator moedigt bedrijven aan om na te denken over het beheersen van cyberrisico’s. Yasin Chalabi (foto), manager Professional Insurance & Cyber and Data Risks bij Hiscox: “U kunt er de potentiële financiële impact van een cyberaanval mee berekenen. Bij de ontwikkeling van de calculator werkten we samen met diverse adviesorganisaties, de uitkomsten zijn onderbouwd met een Value at Risk-model. Dit model gebruikt gegevens over eerdere cyberclaims en -bedreigingen, brancherapporten, benchmarks, inzichten in cyberveiligheid en praktijkervaringen.”

CyberClear Academy

Mensen vormen dus de grootste bron van cyberrisico’s. Chalabi: “Het beste gereedschap om een ‘menselijke firewall’ mee te bouwen, is kennis. De CyberClear Academy is een online opleiding die bedrijven en hun medewerkers leert een cybercrimineel en zijn werkwijze te herkennen. Hierdoor kan een bedrijf zich veel beter beschermen tegen een cyberaanval en andere vormen van digitale criminaliteit. De Academy omvat diverse leermodules en ‘examens’ voor ondernemers en medewerkers. De training wordt afgestemd op kennislacunes van elke gebruiker. Het kost gemiddeld een uur om een module te doorlopen. Voor één volledige training is vier uur nodig. Medewerkers ontvangen elke drie weken een training die in verschillende modules kan worden doorlopen.”

Lager eigen risico

Chalabi: “Doet zich een cyberincident voor? Dan neemt ons schadeteam contact op met het Cyber Academy-team. Als blijkt dat minimaal 80% van de medewerkers in het verzekerde bedrijf de training heeft voltooid, verlaagt Hiscox het eigen risico van de schade.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.