Toezichtkosten intermediairs stijgen met dik 70%

0

Financiële instellingen moeten dit jaar hogere heffingen gaan betalen voor het doorlopend toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat komt volgens de AFM vooral door de lagere bijdrage van de overheid.
Betaalde een adviseur met 3 fte’s vorig jaar nog 910 euro, in 2013 kost hem het doorlopend toezicht 1568 euro. Een kantoor met 10 fte’s ziet de kosten stijgen van 1855 euro in 2012 naar 3273 euro in 2013.

Een deel van de verhoging is te verklaren door de toename van de toezicht inspanningen, maar de belangrijkste reden voor de verhoging is de nieuwe wet op het financieel toezicht die vorig jaar is aangenomen. De wetgever heeft toen besloten sterk te bezuinigen op de bekostiging door het rijk van het toezicht. Dat geldt zowel voor de financiering van de AFM als van DNB. Voor verzekeraars zullen de verhogingskosten dus nog explosiever stijgen, zeker omdat in de tarifering rekening moet worden gehouden met het ‘draagkrachtbeginsel’. Grotere ondernemingen betalen meer voor het toezicht dan kleinere. Binnen de beroepsgroep van adviseurs/bemiddelaars is dat draagkrachtbeginsel ook te herkennen, al zijn de relatieve verschillen gering. Een kantoor met één fte ziet bijvoorbeeld de kosten stijgen met ‘slechts’ 69% van 640 naar 1081 euro.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.