Toetsrente hypotheken tweede kwartaal 2023 is 5%

0

De AFM stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De toetsrente voor het tweede kwartaal van 2023 bedraagt 5%.

Bij de berekening van de financieringslast en de toegestane financieringslast rekenen hypotheekaanbieders met de door de AFM gepubliceerde toetsrente. Dit is van toepassing als er sprake is van een hypotheek met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. De toetsrente dient ter bescherming van consumenten, zodat zij niet in de financiële problemen raken bij hogere maandlasten na afloop van de rentevastperiode.

Systeemaanpassingen

De AFM merkt op dat de op 1 maart 2023 berekende gewogen gemiddelde debetrentevoet net onder de 5% uitkomt. Als de hypotheekrente volgend kwartaal verder stijgt, kan de toetsrente in het derde kwartaal van 2023 boven de 5% uitkomen. De AFM attendeert aanbieders op deze mogelijke stijging en verwacht van aanbieders dat zij zijn voorbereid op een dergelijke systeemaanpassing.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.