Toekomstspaarder mist motivatie

0

Hoewel bij veel Nederlanders het sparen er met de paplepel ingegoten is, lijkt sparen voor de toekomst niet meer van deze tijd. We leven liever zorgeloos in het nu en geven ons geld dan ook het liefst direct uit. Alleen door het stellen van concrete spaardoelen is het tij nog te keren.

Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1.000 Nederlanders in de leeftijdscategorie van 18 tot 69 jaar, uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. Onderzocht werd het spaargedrag van Nederland, de psychologie hierachter en de houding ten opzichte van geld. Volgens Danny te Brinke, directeur van opdrachtgever LeasePlan Bank, maakt het onderzoek inzichtelijk dat we weten hoe belangrijk sparen is, maar niet willen inleveren op de kwaliteit van het leven op dit moment.

Geen spaargeld

Over het algemeen zien de respondenten hun financiële toekomst rooskleurig in. Toch heeft 8% van hen helemaal geen spaargeld. Dit spaargedrag is onder andere het gevolg van het feit dat een groot deel van de respondenten aangeeft vooral ‘in het moment’ te willen leven en ‘nu willen genieten’ (29%). Ze geven hun geld het liefst meteen uit en ‘een gat in de hand’ is voor hen een excuus om niet te sparen. Daarnaast is de lage rentestand voor 39% van de ondervraagden reden om niet te sparen. Het levert te weinig op, is een veelgehoord excuus.

Bij veel Nederlanders ontbreekt het aan regelmaat in het spaargedrag. Bij bijna twee derde van de respondenten varieert het bedrag dat per keer wordt weggezet. Ook het daadwerkelijke saldo op de spaarrekening lijkt niet zo belangrijk, de grootste groep van de spaarders heeft maar 0 tot 5.000 euro spaargeld.

Roze bril

De helft van de ondervraagden denkt er over tien jaar financieel beter voor te staan. Deze roze bril wordt bovendien niet minder naarmate ze ouder zijn. Ruim de helft van de 45- tot 54-jarigen gelooft dat hij of zij er over tien jaar beter voor staat dan nu. Dit geldt voor een kwart van de mensen in de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar. Nederlanders lijken zich dus geen zorgen te maken over toekomstige zorgkosten of mogelijke werkeloosheid. Sparen voor de oude dag wordt minder belangrijk gevonden. Het staat ‘slechts’ op nummer vier in het lijstje metde belangrijkste spaardoelen.

Concreet spaardoel motiveert

Dat millennials koplopers zijn op het gebied van leven in het ‘nu’, zal geen verrassing zijn. Bij de helft van hen is dit terug te zien in hun uitgavenpatroon. Ze hebben geld nodig om dromen waar te maken (46%) en vinden het kopen of beleven van dingen belangrijker dan een goed gevulde spaarrekening. Interessant is echter dat 62% van de millennials wel open staat om te sparen wanneer hij of zij een concreet spaardoel voor ogen heeft. En dat blijkt volgens het onderzoek ook voor andere leeftijdsgroepen op te gaan. Een ruime meerderheid geeft aan dat het helpt om iets leuks te hebben om naar uit te kijken. Het einde van de vakantie en het ontvangen van vakantiegeld blijken voor veel mensen hét moment om dat nieuwe spaardoel vast te stellen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.