Toekomst is langer dan een jaar vooruitkijken

0

In een door Fred de Jong en Dynata uitgevoerd onderzoek geeft 80% van de 500 ondervraagde hypotheekbezitters aan dat zij hun financiën goed overzien. Doorvragen leert echter dat 36% niet verder kijkt dan een jaar of zelfs maar een maand.

Dat zijn dus ruim 1,3 miljoen huiseigenaren met een hele korte termijn blik, concludeert opdrachtgever van het onderzoek Finzie. In maart deelde de franchiseorganisatie al de eerste uitkomsten. Toen bleek dat 27% van de respondenten zich zorgen maken over hun pensioen, 19% over het verdwijnen van renteaftrek, 18% over de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen en 16% over de financiële gevolgen van het klimaat.

“Consumenten denken of hopen dat het goed zit, maar missen het overzicht en de controle”, zegt Gerbert Mos, CEO van Finzie. “Dat geeft een onprettig gevoel, want tegelijk zien we dus een behoorlijke bezorgdheid over de financiële toekomst. Consumenten zijn wél bezorgd, maar ondernemen weinig actie.”

Stoplichtmodel

Om klanten te helpen activeren controleert Finzie via bot Julia dagelijks en volledig geautomatiseerd of de door hen afgenomen verzekeringen en hypotheek nog steeds de beste keus zijn. Is dat niet het geval dan ziet de klant dat in de online omgeving. Hiervoor worden symbolen gebruikt in de vorm van bijvoorbeeld een huis, auto of pensioenpot. Is het symbool groen dan gaat het goed. Kleurt deze oranje, dan is het verstandig om actie te ondernemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.