Toegang tot advies verder verslechterd

0

De toegang tot financieel advies is de laatste jaren verder verslechterd. Dat blijkt uit de Adfiz-publicatie Advies in Cijfers 2020. Door het provisieverbod en de nadruk op advieskosten zijn volgens de branchevereniging vooral de kwetsbare groepen vaker aangewezen op doe-het-zelven.

Bij kwetsbare groepen moet vooral gedacht worden aan financieel laag geletterden en huishoudens met een laag inkomen. Zo geeft meer dan 60% van huishoudens met een laag inkomen aan advieskosten niet te kunnen betalen. Daarnaast kiezen 2,5 keer zoveel huishoudens met weinig financiële kennis voor financieel doe-het-zelven, omdat ze opzien tegen de advieskosten. En dan te bedenken dat 85% van de ondervraagde Nederlanders volgens Adfiz niet in staat is om vijf financiële basisvragen correct te beantwoorden. Naast de kwetsbare groepen is de verslechtering ook voor complexe financiële vraagstukken rondom arbeidsongeschiktheid voor ZZP’ers en de oudedagsvoorziening een probleem.

Maatschappelijk belang

De publicatie Advies in Cijfers 2020 toont aan de hand van divers wetenschappelijk onderzoek aan dat financieel advies bijdraagt aan financiële discipline, de spaarzin vergroot, schulden helpt voorkomen, beter beschermt tegen risico’s en de algehele gezondheid verbetert. De onafhankelijk adviseur is dan ook voor zo’n 50% van de consumenten het belangrijkste aanspreekpunt op financieel gebied.

In een toelichting op de publicatie schrijft Adfiz: “Er is een groot maatschappelijk belang om toegangsdrempels tot financieel advies weg te nemen. Adfiz pleit al langer voor meer aandacht voor de verslechterende toegankelijkheid van advies. Bijdragen aan de oplossing zijn onder meer aftrekbaarheid van advieskosten, verlaging van de assurantiebelasting, onderhoudskosten dekken vanuit de premie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.