Tips voor een duurzaam adviesgesprek

0

“Het resultaat van een gesprek over woningverduurzaming wordt in belangrijke mate bepaald door hoe de adviseur in de wedstrijd zit. Vind jij het zelf interessant en hoe belangrijk vind jij het voor jouw klanten?”, aldus Rob Timmermans van Impact Opleiding & Training tijdens het event HypoTop.

Waarom zou de klant willen investeren in verduurzamingsmaatregelen?

Tijdens het event HypoTop legde Rob Timmermans van Impact Opleiding & Training de kijkers de noodzaak uit van het verduurzamen van woningen en het belang van voldoende kennis en aandacht hiervoor in het klantgesprek. De kijker kreeg van Timmermans praktische tips aangereikt die direct toepasbaar zijn. In de praktijk merkt Timmermans op dat consumenten vaak niet op de hoogte zijn van de voordelen van woningverduurzaming. Door deze voordelen voor de klant in kaart te brengen wordt het volgens hem voor de klant al een stuk interessanter om hier serieus naar te kijken.

Timmermans: “Dat begint vaak met het in kaart brengen van de besparing die deze maatregelen de klant opleveren. De energiebelasting op gas gaat geleidelijk aan omhoog, terwijl die op elektriciteit juist door de overheid wordt verlaagd. Investeringen die het gasverbruik verminderen leveren op termijn dus een voordeel op. Naast het financiële plaatje speelt ook een aangenamer wooncomfort een rol, met name bij oudere woningen. Goede ventilatie en isolatie is ook beter voor de gezondheid.”

Subsidieregelingen checken

Om te bepalen wat voor de klant de financiële voordelen zijn van woningverduurzaming spelen de verschillende subsidieregelingen een belangrijke rol. Als advieskantoor hoef je die echter niet allemaal te kennen. Als tip geeft Timmermans hiervoor de website energiesubsidiewijzer.nl, waar de adviseur of binnendienstmedewerker samen met de klant doorheen kan gaan. Er is bijvoorbeeld subsidie te krijgen voor het isoleren van buitenmuren, vloer, dak en ramen, en subsidie voor een warmtepomp en zonneboiler. De website geeft tot op lokaal niveau informatie over de voorwaarden, beschikbaarheid en hoe de subsidie aangevraagd kan worden. Timmermans: “Het is een heel eenvoudige website. Je vult de woonplaats in en krijgt direct een overzicht te zien van de lokaal geldende subsidieregelingen en beschikbare financieringsvormen, zoals de energiebespaarlening.”

Tijdens het webinar staat Timmermans stil bij veel meer van dit soort hulpmiddelen en websites die het advieskantoor kan gebruiken in het klantgesprek over woningverduurzaming. Aan bod komen onder andere de HuisScan van GreenHome, de Energiebesparingsverkenner van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal, de Bespaarcheck van de Energiebespaarders en ook de uitgebreide website Duurzaam Woongemak van Centraal Beheer.

Energielabel

Er wordt vaak nog gedacht dat een energielabel weinig tot geen invloed heeft op de courantheid van een woning op de woningmarkt. Zeker bij de huidige schaarste lijkt elke woning snel en tegen de hoofdprijs van eigenaar te wisselen. Daarom verwijst Timmermans naar enkele onderzoeken die hebben uitgewezen dat het energielabel wel degelijk van invloed is op de doorlooptijd en de woningwaarde. Een daarvan is van vastgoedonderzoeker Altum AI. Dat onderzoek stelt overigens ook vast dat de invloed van het energielabel op de woningwaarde sterk afhankelijk is van de locatie waar de woning staat en de woningkrapte. Bij ‘normale’ marktomstandigheden kan de woningwaarde volgens Althum AI flink stijgen door een beter energielabel, in sommige gevallen wel met dik 16% bij een labelsprong van G naar A. Timmermans: “Bij een woningwaarde van twee ton is dat 32.000 euro. Daar kun je wel wat verduurzamingsmaatregelen voor laten uitvoeren.”

In het webinar geeft Timmersmans vervolgens per labelsprong aan wat de investering is en de besparing die daarmee wordt gehaald in het energieverbruik.

Gratis terugkijken

Het webinar dat Rob Timmermans als onderdeel van het HypoTop-programma gaf is hier gratis in zijn geheel terug te kijken. Het webinar werd mogelijk gemaakt door de Achmea-labels Centraal Beheer, Woonfonds, Syntrus Achmea en Attens. Rob Timmermans behandelt de volgende onderwerpen:

  • De invloed van het energielabel op de woningwaarde
  • De financierbaarheid van energiebesparende voorzieningen
  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 2021, Energiebespaarlening en duurzaamheidslening
  • Handige programma’s en websites
  • Energiezuinige installaties en alternatieve energiebronnen
  • Een voorbeeld van een indicatieve besparing bij EBV

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.