Thuiswerker investeert in woning

0

In april en mei dacht nog de helft van de huiseigenaren dat de huizenprijzen zouden gaan dalen door de coronacrisis, in juli was dit nog maar 22%. De verwachting over een afnemende vraag naar woningen daalt eveneens spectaculair van 72% aan het begin van de crisis naar 32% in juli. 

Dit blijkt uit de derde coronapeiling onder de leden van Vereniging Eigen Huis. De vragenlijst werd in juli 2020 ingevuld door 1.213 VEH-leden. In maart en april werd dezelfde peiling gehouden. De vereniging kreeg toen veel vragen van bezorgde leden over de gevolgen van de crisis. Dat aantal is inmiddels sterk afgenomen.

Een opvallende uitkomst is dat 63% van de respondenten door de coronacrisis meer is gaan thuiswerken. Daardoor zegt 13% dat er behoefte is aan extra werkruimte in huis en een derde geeft meer geld uit aan zijn woning dan voorheen.

Minder zorgen over betalingsproblemen

Uit de recente ledenpeiling blijkt eveneens dat minder mensen hun verhuisplannen uitstellen. De crisis is in juli voor 18% van de respondenten de belangrijkste reden om hun plannen voor een andere woning uit te stellen. In juni was dat nog voor 29% het geval. Ook de zorgen over betalingsproblemen nemen af. In de twee eerdere peilingen was 4% van de huiseigenaren bezorgd of ze de hypotheeklasten konden blijven betalen, inmiddels is dat gehalveerd tot 2%.

Ondernemers

Vooral onder zzp’ers en ondernemers is het sentiment verbeterd. In maart zag 14% problemen opdoemen of ze aan hun hypotheekverplichtingen konden blijven voldoen, in juli is dat afgenomen tot 5%. Het vertrouwen onder ondernemers en zzp’ers dat zij voldoende inkomen kunnen verwerven is toegenomen van 41% naar 63%.

Zorgen over aanbod

Huiseigenaren blijven ook in deze derde peiling onverminderd negatief over de sterke terugval in de productie van nieuwe woningen. Bijna 6 op de 10 maakt zich hier grote zorgen over, dat is een kleine toename ten opzichte van de twee eerdere peilingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.