Thuiswerken stelt organisaties voor nieuwe uitdagingen

0

Het afgelopen half jaar heeft een enorme impact gehad op de inrichting van de IT-omgeving van bedrijven, zegt Mark Jenster, General Manager bij Orange Cyberdefense. “Het thuiswerken van medewerkers stelt organisaties voor nieuwe uitdagingen. Het heeft ze plots kwetsbaar gemaakt.”

Het bedrijf heeft onderzoek gedaan onder 264 IT-verantwoordelijken bij bedrijven. Bijna één op de vijf (18%) organisaties geeft daarin aan dat ze op dit moment kwetsbaarder zijn voor illegale hacks dan voor de coronacrisis. 19% van de organisaties heeft ook nog eens in het IT-budget moeten snijden vanwege de coronacrisis. Jenster: “Cybersecurity-protocollen die zijn ingericht voor medewerkers die normaliter op kantoor werken, zijn niet meer van toepassing als men gaat thuiswerken. Het maakt de organisatie plots kwetsbaar. Dat is iets waar een organisatie zich van bewust moet zijn en snel naar moet handelen. Het maakt het dan ook niet eenvoudiger als tegelijkertijd het IT-budget verlaagd wordt.”

Focus op nieuwe werkelijkheid

35% van de IT-verantwoordelijken geeft toe dat de organisatie de focus heeft (gehad) op het herinrichten van de werkplekken, zowel op kantoor als thuis, en cybersecurity daardoor van onderschikt belang werd. Het goede nieuws is dat 43% de komende tijd een groter gedeelte van het IT-budget inzet om de cybersecurity te updaten.

Melden

Bijna dertig procent (29%) geeft aan dat zij de afgelopen vier jaar te maken hebben gehad met een datalek in hun organisatie. Van hen heeft slechts 42% melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en 12% van de verantwoordelijken weet niet wat er met het lek is gedaan. Het melden van een datalek bij de autoriteit is in Nederland bij wet verplicht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.