“Alleen echte (kennis)adviseurs, die de klant persoonlijk kennen, kunnen met behulp van relevante planningssoftware hun klant adviseren. Niemand wil of heeft iets aan standaard”, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn column.
“Je kunt pas adviseren als je alle info hebt”
Auteur: Theo Gommer is pensioenadvocaat en managing partner van Gommer Advocaten
De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is gebaseerd op meer persoonlijke (premie)input en keuzevrijheid. Je spaart voor jezelf in een (soms) collectief jasje en maakt eigen keuzes die passen bij jouw wensen en mogelijkheden.
Het wetenschappelijk instituut Netspar uit Tilburg heeft al jaren geleden onderzocht – en dus bewezen – dat het (kunnen) maken van persoonlijke keuzes meer oplevert dan ‘pensioen collectief en standaard’ uit te voeren en te beheren. Standaard past anno 2024 niemand meer immers.
Persoonlijke situatie
De tijd dat iemand 40 jaar bij dezelfde werkgever werkte, eenverdiener was en een huurhuis had, is allang voorbij. Zeker in de nabije toekomst zullen klanten deels werknemer (zijn geweest) en deels zzp’er. Zijn ze tweeverdieners en is er wellicht sprake van een scheiding en een ’tweede leg’. Klanten hebben na gewenste pensioendatum een deels doorlopende hypotheek, met al dan niet nog hypotheekrenteaftrek om rekening mee te houden. De ontwikkeling niet fulltime met pensioen gaan, maar eerder parttime en langer doorgaan, neemt toe.
Adequate keuzebegeleiding
De WTP gebiedt dat uitvoerders adequate keuzebegeleiding bieden. Binnen de pensioenovereenkomst van de uitvoerder?! Dit betekent – logischerwijs – dat een deelnemer van pensioenfonds A, alleen begeleid wordt en kan kiezen binnen de mogelijkheden van die regeling?! Dat is dus nog steeds standaard en ‘past dus niemand’! En wat als de (gewezen) deelnemer gaat scheiden of zzp’er wordt. Adviseren ze dan over het partnerpensioen? En kunnen of mogen ze dat?
Echt advies
Je kunt pas adviseren als je alle info hebt. Financieel planners weten als geen ander hoeveel tijd het vergt om alle info boven tafel te krijgen. En echt adviseren kan als je kennis hebt van alle opties die de wet biedt. Zo kwam ik een fonds tegen dat alleen een 5 of 10 jaar hoog/laag-pensioen aanbiedt. Maar 3 of 15 jaar hoog/laag mag ook. Of juist laag/hoog?!
Verder kent een pensioenuitvoerder uiteraard de overige financiën niet, zoals hypotheek, andere voorzieningen, beleggingen, uitzicht op een erfenis, de persoonlijke situatie en wensen. Daar kunnen ze niets aan doen, maar hoe kun je dan adviseren?
Execution only
Eigenlijk is adequate keuzebegeleiding dus een vorm van execution only. Maar gezien de complexiteit én de vooringenomenheid van een uitvoerder, heeft een deelnemer daar niets aan en is dan nog steeds overgeleverd aan zijn eigen kennis en kunde.
Alleen echte (kennis)adviseurs, die de klant persoonlijk kennen, kunnen met behulp van relevante planningssoftware hun klant adviseren. Niemand wil of heeft iets aan standaard. Dat heeft Netspar al bewezen en daarvoor is de WTP nu ook juist niet bedoeld!
Casus in samenwerking met &Gommer Pensioen Group en Figlo
Meer weten over de kern van de Wet Toekomst Pensioenen? Bekijk dan deze video van Figlo &Gommer Pensioen Group. De casus die hierin wordt besproken is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden die kunnen worden uitgewerkt en die de klant helpen bij het maken van een goede keuze.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.