Terugverdientermijn zonnepanelen langer door netproblemen

0

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat huiseigenaren die zonnepanelen overwegen, gewezen moeten worden op de mogelijke risico’s van tijdelijke uitschakeling van het zonnepanelensysteem door overbelasting op het laagspanningsnet.

Uit ledenreacties maakt VEH op dat de problemen rondom de tijdelijke uitschakeling van zonnepaneelsystemen toenemen. Deze zonnepaneeleigenaren geven aan dat zij opbrengsten mislopen, hun eigen opgewekte stroom niet kunnen gebruiken en extra kosten maken. Dat er problemen zijn rondom het laagspanningsnet en zonnepaneeleigenaren wordt ook bevestigd door staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius in de beantwoording van Kamervragen.

Maud Weide belangenbehartiger bij VEH: “De signalen die bij ons binnenkomen, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Lang niet alle huiseigenaren houden de opbrengsten van hun zonnepanelen nauwlettend in de gaten. Wij verwachten dat er nog veel meer zonnepaneeleigenaren zijn die door de tijdelijk uitschakeling minder zonne-stroom opbrengsten generen.

Wij vinden dat zonnepaneeleigenaren duidelijkheid moeten krijgen van de netbeheerder binnen welke redelijke termijn de problemen worden opgelost. Ook moet transparant zijn voor huiseigenaren in welke gebieden zich deze problemen op het elektriciteitsnet voordoen. Huiseigenaren mogen niet de dupe worden van achterstallig onderhoud van het elektriciteitsnet.”

Hoge druk

Mede doordat er steeds meer huizen komen met zonnepanelen, wordt de druk op het laagspanningsnet – waar woningen op zijn aangesloten- steeds hoger. Wanneer de druk te hoog is, schakelen de zonnepaneelsystemen tijdelijk uit. Dit gebeurt vooral tijdens piekmomenten, zoals in de periode van april tot en met september, wanneer men veel stroom opwekt. Door de tijdelijke uitschakeling worden huiseigenaren met zonnepanelen gedwongen om stroom af te nemen van het net en kunnen geen gebruik maken van hun eigen opgewekte zonnestroom.

“Een vreemde gewaarwording. Veel huiseigenaren zijn bereid een stap te nemen in de energietransitie door te investeren in zonnepanelen. Maar onder andere door problemen rondom het laagspanningsnet, levert deze investering hen minder op. Zij hebben tijdelijk geen opbrengst, maar wel gedwongen kosten”, zegt Weide.

Informeer eerst bij netbeheerder

Netbeheer Nederland is volgens VEH wel bezig met een risicokaart voor grootgebruikers, zoals de industrie. “Wij vinden dat deze er ook moet komen voor huiseigenaren”, aldus Weide. Huiseigenaren die nu nadenken over het nemen van zonnepanelen raadt de vereniging aan contact op te nemen met de netbeheerder. De netbeheerder kan dan aangeven wat de mogelijke kans is op de tijdelijke uitschakeling van het zonnepaneelsysteem.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.