Terugkijken NHG-webinar V&N 2019

0

Tijdens de HBC Break van dinsdag 13 november werden de vijf belangrijkste wijzigingen in de NHG Voorwaarden & Normen 2019 besproken, die niet mogen ontbreken in het hypotheekadvies. Het webinar brengt de hypotheekadviseur in ruim een half uur volledig op de hoogte van de NHG-mogelijkheden in 2019 en is gratis terug te kijken.

Het webinar wordt gegeven door Frederiek Busweiler, manager Beleid & Ontwikkeling bij NHG, Rob Bär, adviseur-coach-trainer bij Lindenhaeghe en Arjé Pappie, mede-eigenaar en hypotheekadviseur bij De Hypotheekshop Watergraafsmeer en Badhoevedorp.

Voorwaarden & Normen 2019

Per 1 januari 2019 gelden voor het verkrijgen van NHG nieuwe Voorwaarden & Normen. Zo stijgt volgend jaar de kostengrens zonder energiebesparende voorzieningen naar 290.000 euro en met energiebesparende voorzieningen naar 307.400 euro. De gemiddelde koopsom gaat omhoog naar 290.000 euro. De borgtochtprovisie is verlaagd naar 0,9% van de lening en op basis van advies van Nibud zijn de Financieringslasttabellen Beheercriteria aangepast.

Inkomensbepaling

Naast de werkgeversverklaring is de nieuwe methode Inkomensbepaling Loondienst geïntroduceerd, om het toetsinkomen van aanvragers in loondienst vast te stellen. NHG heeft ervoor gekozen om (voorlopig) de werkgeversverklaring ook nog toe te staan als methode om het toetsinkomen vast te stellen. Het toetsinkomen van een ondernemer dient vanaf 1 januari te worden vastgesteld aan de hand van de Inkomensverklaring Ondernemer. Deze verklaring wordt afgegeven door een door NHG geaccepteerde rekenexpert.

Perspectiefverklaring

Indien sprake is van een perspectiefverklaring is de werkgeversverklaring volgens de nieuwe Voorwaarden & Normen onlosmakelijk verbonden aan de perspectiefverklaring. Uitsluitend in deze situatie is de geldigheidstermijn voor de werkgeversverklaring gelijk gesteld met de geldigheidstermijn van de perspectiefverklaring, te weten 6 maanden. Zonder perspectiefverklaring is de geldigheidstermijn van de werkgeversverklaring gehandhaafd op 3 maanden.

Groen wonen

Voor het Energiebespaarbudget behoeft geen specificatie meer te worden overgelegd.

Indien sprake is van een Nul op de Meter woning, kan bij de verstrekking van de lening 25.000 euro buiten beschouwing worden gelaten bij de berekening van de financieringslast. Voorheen was dit alleen mogelijk bij de aankoop van de woning, nu is dat ook bij herfinanciering mogelijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.