Tentoonstelling bij Achmea over coöperatieve geschiedenis

0

Achmea opent vandaag in het hoofdkantoor in Zeist een permanente expositie over de coöperatieve geschiedenis van de groep: de Tijd Vooruit. Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Al meer dan tweehonderd jaar beschermt Achmea wat voor klanten dierbaar is. Ontstaan vanuit de gedachte van solidariteit, geloven we dat je samen verder komt dan alleen. De uitgangspunten van toen, zijn vandaag de dag nog altijd richtinggevend bij ons werk.”

De expositie toont belangrijke en bijzondere momenten in de geschiedenis van de verzekeraar en van de samenleving. Van Duin: “De maatschappelijke rol van Achmea wordt duidelijk als je kijkt naar grote gebeurtenissen uit het verleden, waarbij we vaak een belangrijke rol in de levens van onze klanten hebben gespeeld. De samenleving is continu in verandering en de wensen van onze klanten veranderen ook. Wij spelen daar sinds jaar en dag op in – met behoud van de uitgangspunten van toen. Vroeger verzekerden mensen zich alleen voor brand en overlijden, want het bezit was beperkt. Tegenwoordig delen we steeds meer ons bezit. Zo gebruiken we vaker met meerdere huishoudens één auto. De deeleconomie vraagt om een andere manier van verzekeren. Zo verzekert Centraal Beheer bijvoorbeeld ook deelauto’s.”

Solidariteit

“Achmea is in 1811 opgericht vanuit de gedachte van solidariteit en de overtuiging dat je door samen te werken, verder komt dan alleen. Dat principe is voor ons nog altijd richtinggevend”, aldus Van Duin. “We koesteren ons coöperatieve erfgoed, niet vanuit een hang naar het verleden, maar omdat de uitgangspunten van toen nog altijd een leidraad vormen voor hoe we vandaag de dag tegen de wereld aankijken. Al meer dan tweehonderd jaar, staan we midden in de samenleving en werken we vandaag de dag met het hart van toen en de techniek van nu.”

Achlum

“Achmea heeft een rijk verleden en vele prachtige archiefstukken”, aldus bedrijfshistoricus Wim Dral. “De geschiedenis van Achmea gaat terug tot 1811, toen Ulbe Piers Draisma uit het Friese Achlum samen met een klein aantal boeren en notabelen afspraken maakte om elkaar te helpen na brand, door hooibroei of bliksem. Originele aktes uit die tijd en zelfs een hooibroeimeter zijn te zien bij de expositie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.