‘Te weinig pensioenfondsen hebben klimaatbeleid’

0

Minder dan de helft van de Nederlandse pensioenfondsen (42%) heeft beleid geformuleerd ten aanzien van klimaatverandering.

Een meerderheid van de fondsen (61%) geeft echter wel aan over klimaatverandering te spreken met de bedrijven waarin wordt belegd; een bijna even groot percentage (58%) voert metingen uit naar de CO2-uitstoot van een deel van de portefeuille.

Deze cijfers blijken uit een onderzoek onder 38 Nederlandse pensioenfondsen uitgevoerd door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in samenwerking met vermogensbeheerder Axa Investment Managers.

Reduceren

Bijna een op de vijf fondsen (18%) heeft kwantitatieve doelen om de klimaateffecten van de eigen portefeuille te reduceren. Ruim een kwart van de fondsen (26%) zegt bedrijven als belegging uit te sluiten als ze niet voldoen aan bepaalde klimaatcriteria. Het klimaatbeleid is voornamelijk gericht op het voorkomen van verdere schade. Bijna een op de vier pensioenfondsen (24%) heeft geld opzijgezet om te beleggen in bedrijven die bijdragen aan de bestrijding van het klimaatprobleem. Vijf procent van de respondenten heeft een specifiek beleggingsbudget voor aandelen in bedrijven die zich richten op aanpassing aan hogere temperaturen.

Minder aandacht

Aanpassing aan klimaatverandering krijgt in het algehele beleid van pensioenfondsen eveneens beduidend minder aandacht dan bestrijding: een minderheid van 21% houdt zich er mee bezig. Aangezien een stijging van de temperatuur onvermijdelijk is, moeten (institutionele) beleggers wel in kaart brengen hoe bedrijven zich daarop voorbereiden, zo stelt de VBDO in het rapport Dutch Pension Funds and Climate Change: Now is the time.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.