Te hoge orv na extra aflossing

0

Volgens Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.net betalen veel huiseigenaren onnodig veel voor hun orv. De reden hiervan ligt volgens Schouten in het simpele feit dat na een extra aflossing op de hypotheek, de hoogte van het verzekerd bedrag van de orv niet wordt aangepast.

Uitvaartverzekeringwijzer.net deed onderzoek onder 516 huishoudens met een hypotheek. Hieruit blijkt volgens Schouten dat 99% van de huishoudens die extra hebben afgelost op hun hypotheek, oververzekerd zijn voor hun overlijdensrisicoverzekering. Schouten: “Deze huishoudens betalen maandelijks onnodig veel premie. Dat kan over de resterende looptijd om duizenden euro’s gaan.”

Van de ondervraagde huishoudens wist 86% niet dat het aanpassen van het verzekerd bedrag bij een orv ook mogelijk is.

Duizenden euro’s

Als voorbeeld geeft hij een stel dat een huis van 250.000 euro koopt. Volledig gefinancierd voor een looptijd van 30 jaar. Tevens sluiten zij daarbij een gelijkblijvende orv af met een verzekerd bedrag van 250.000 euro op beide levens. De totale premie hiervoor bedraagt na 30 jaar 9950,40 euro. Schouten: “Wanneer dit stel na vijf jaar besluit om 20.000 euro af te lossen op hun hypotheek en hierbij ook het verzekerd bedrag van hun overlijdensrisicoverzekering laten aanpassen, betalen ze over de gehele looptijd 7922,40 euro.  Daarmee bespaart dit stel 2.028 euro.”

Ongeloofwaardig

Die berekening lijkt Dik van Velzen (NIBE-SVV) wat ongeloofwaardig. “Na 5 jaar wordt het verzekerde bedrag van de orv met minder dan 10% verlaagd en daardoor zou een totale premiebesparing van méér dan 20% bereikt worden! En dat gemeten over de gehele looptijd, dus inclusief de periode waarin het verzekerde risico wel 250.000 was.”

Kifid orv-uitspraak

Een financieel adviseur is volgens een recente uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid verplicht om zijn klant gedurende de looptijd van een hypotheek te wijzen op de ontwikkeling in de markt van steeds lagere premies voor de orv. Schouten vindt dat hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs ook mensen die een extra aflossing doen op hun hypotheek, altijd moeten informeren over de gevolgen hiervan voor hun orv. In een reactie op deze uitspraak van Schouten stellen meerdere adviseurs dat het verlagen van de orv lang niet altijd de besparing geeft die Schouten schetst en dat aanpassing in verband met bijvoorbeeld verpanding de nodige hobbels kan opwerpen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.