‘Taxichauffeurs via RijBeterBox naar reguliere verzekeraar’

0

Taxichauffeurs die klant zijn bij De Vereende kunnen vanaf februari 2022 hun rijgedrag laten meten met de RijBeterBox, een vorm van rijgedragtechnologie. Wie goed scoort, kan premieverlaging tegemoetzien en wellicht zelfs worden ondergebracht bij een reguliere verzekeraar.

Ingrid Visscher, directeur bij de Vereende, licht kort de keuze voor dit initiatief toe: “De RijBeterBox past perfect in de missie van de Vereende om klanten te begeleiden richting een reguliere verzekeraar. Dat geeft ook een dubbel gevoel, omdat we het voor onze klanten én zo goed mogelijk willen doen én hen los willen laten.”

Veel vaker schade

Uit de schadecijfers van de Vereende blijkt dat, wanneer gekeken wordt naar de afgelopen vijf jaar, taxi’s veel vaker schade rijden dan personenauto’s. En het gemiddeld schadebedrag is 50% hoger. Per verzekerd voertuig is daarmee de schadelast over de afgelopen vijf jaar 2,2 keer hoger voor een taxi dan voor een personenauto. Dat komt ook doordat taxi’s meer kilometers maken en vaker in binnensteden rijden. Eerdere ongevalscijfers leidden er al toe dat reguliere verzekeraars vanaf 2017 terughoudender werden in het verzekeren van taxi’s. De Vereende, partner van Veilig Verkeer Nederland en verzekeraar voor bijzondere risico’s, kreeg daardoor steeds meer taxichauffeurs als klant. Om het aantal schades te verminderen en taxibedrijven weer aantrekkelijk te maken voor reguliere verzekeraars, introduceert de verzekeraar dus de RijBeterBox.

RijBeterBox

Vanaf 1 februari 2022 kunnen taxiklanten van de Vereende zonder extra kosten hun rijgedrag meten door de RijBeterBox in de auto te plaatsen. Inzicht in het eigen rijgedrag helpt daadwerkelijk om het aantal schades te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van Data en Telematica specialist Yeshugo. Daarin werd het verband onderzocht tussen een goede rijscore en gereden schade bij 10 taxi bedrijven in 2018-2019 gedurende 12 maanden (141 voertuigen en 287 schades). Ruitschades waren niet meegenomen in dit onderzoek. In het onderzoek konden chauffeurs een lage, gemiddelde en hoge score krijgen voor hun rijgedrag. Chauffeurs met een lage score hebben 50% meer kans op schade dan chauffeurs met een gemiddelde tot hoge score en het gemiddeld schadebedrag is ook nog eens 17% hoger.

Korting

Visscher: “Het eigen rijgedrag inzichtelijk maken is dus een goede manier om de taxichauffeurs – via minder schades – weer aantrekkelijk te maken voor de reguliere verzekeraars. Wij roepen reguliere verzekeraars op om taxichauffeurs met een goede rijscore uit de RijBeterBox een regulier verzekeringsaanbod te doen. Mocht dat bij reguliere verzekeraars niet lukken, dan zullen wij taxichauffeurs met een goede score tot 30% korting geven op de premie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.