Taxatiestandpunt Nijboer verrast VBO

0

VBO Makelaar is niet te spreken over de vorige week ingediende motie-Nijboer, die morgen in stemming wordt gebracht. Hierin verzoekt het PvdA-Kamerlid het kabinet om in gesprek te gaan met de banken om ervoor te zorgen dat mensen minder geld kwijt zijn aan taxatierapporten.

Als de Tweede Kamer met de motie akkoord gaat, dan wordt goedkoop voor veel consumenten duurkoop, stelt de brancheorganisatie voor makelaars, taxateurs en verhuurspecialisten. VBO Makelaar vindt dat onverteerbaar en spreekt daarom de hoop uit dat de Tweede Kamer tijdens de stemming morgen wijs zal besluiten. Tijdens de stemming via handopsteking, werd de motie vorige week met 115 stemmen aangenomen. VVD en FvD stemden tegen de motie.

Uitkleden professionaliteit

VBO Makelaar: “Pleiten voor een lagere prijs is pleiten voor het niet meer uitvoeren van belangrijke onderdelen uit het taxatierapport. Met een uitgekleed taxatierapport schiet de consument uiteindelijk niets op, als blijkt dat hij hierdoor te veel leent omdat er geen gedegen onderbouwing van de waarde aan ten grondslag ligt. Want gaat een uitgekleed taxatierapport in op de vele kansen voor verduurzaming van de eigen woning? Of helpt het een jonge starter op weg die een appartement koopt zonder te weten wat een inactieve VvE betekent voor de waarde van het appartement? Al deze zaken worden in het huidige taxatierapport ondervangen. Dat kost inderdaad een bedrag, simpelweg omdat het in kaart brengen tijd en expertise kost. Als de prijs omlaag gaat moet de taxateur dus minder gaan doen, andere alternatieven zijn er immers niet. De ‘goedkope’ modelmatige waarderingen kunnen genoemde onderdelen niet ondervangen, laat staan een duidelijk foutieve marktwaarde herkennen.”

Breder taxeren

De motie druist volgens VBO ook volledig in tegen de ingezette kwaliteitsverbreding van taxatierapporten: “Juist gelet op de wensen en ambities vanuit de markt is sinds 1 april het nieuwe branchebrede taxatierapport voor woningen gelanceerd. Dit rapport dient verplicht door alle NRVT-taxateurs te worden gebruikt. In het aangepaste taxatierapport wordt bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan een beoordeling van de duurzaamheidsstatus van de woning; controle op de fundering van de woning en wordt extra onderzoek verricht naar de financiële positie van de VvE bij appartementen. Dit om de koper beter inzicht te geven in potentiële risico’s.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.