‘Taxateurs soms te lichtzinnig’

0

Sommige taxateurs schrijven te lichtzinnig een taxatiewaarde op, ‘om maar de deal te kunnen sluiten’. Dat zegt makelaar en taxateur Frits Markus in het tv-programma De Monitor.

Het programma staat komende zondag in het teken van de woningmarkt. En dan met name de gekte op de woningmarkt. Veel huizenzoekers voelen zich opgejaagd, zo blijkt. “Mijn hypotheekadviseur stelde voor om te bieden zonder voorbehoud van financiering. Daar zijn we dus al beland”, liet een tipgever weten aan het onderzoeksprogramma.

Bubbel

Volgens makelaar en taxateur Markus komt het vaak voor dat een van zijn collega’s klakkeloos het aankoopbedrag van de woning als taxatiewaarde overneemt. Dan komt immers gemakkelijker de financiering rond. Maar het brengt ook risico’s met zich mee, zegt Markus.

“Het bedrag dat in het taxatierapport staat, is een heel belangrijke basis waarop een financier en geldverstrekker geld uitleent. De hypotheekverstrekker moet kunnen vertrouwen dat de marktwaarde, zoals die in een taxatierapport staat, klopt.” Het risico is dat er hypotheken worden verstrekt zonder goed onderpand. Markus: “Het gevaar bestaat toch dat je een bubbel aan het creëren bent.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.