Tarieven notarissen blijven dalen

0

De herstelde woningmarkt heeft voor een opleving gezorgd in het notariaat. Ondanks de groei van het aantal gepasseerde aktes, blijven de tarieven dalen.

De afvlakkende groei van de huizenverkopen levert bij aanhoudende tariefdruk een marginale omzetgroei op voor 2016 van 1%. Dit verwacht ING Economisch Bureau in een analyse over notariskantoren.

Met het herstel van de woningmarkt kregen ook notarissen het weer drukker. In 2015 heeft het notariaat ruim 1,4 miljoen akten gepasseerd, 8% meer dan in 2014. Met name de onroerend goed praktijk doet het flink beter (+ 18% in de tweede jaarhelft).

De familiepraktijk is relatief stabiel, maar er zijn wel sterk groeiende en krimpende aktensoorten. Het levenstestament zit bijvoorbeeld sterk in de lift. Dit compenseert de forse daling in akten omtrent schenkingen.  Deze daalden vanwege het verdwijnen van de schenkingsvrijstelling van maximaal 100.000 euro voor de eigen woning.

Groei winstgevendheid

Het herstel van de omzetten gaat gepaard met een groei van de winstgevendheid. De sector komt uit een diep dal. Ondanks kostenbesparingen, vooral op personeel, zakten de winsten door prijsdruk en fors lagere aantallen onroerend goed akten. In 2012 werd een dieptepunt bereikt met 78 miljoen euro (marge 13,9%), ongeveer een kwart van het bedrag in 2007,  voor het inzakken van de huizenmarkt. In 2014 klom het rendement al tot 21,9%, waarna in 2015 de marge naar verwachting verder is toegenomen tot ongeveer 23%.

Tarieven notarissen blijven dalenOndanks lagere tarieven is de omzet van notariskantoren door de toename van het aantal gepasseerde akten in 2015 gestegen. Die groei blijft naar schatting beperkt tot zo’n 3%.

Met de verwachte aanhoudende tariefdruk, kalft de omzetstijging in 2016 af tot 1%. Deze lagere groei dan in 2015 komt door een kleinere toename van de woningverkopen en stabiele volumes in de familie- en ondernemingspraktijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.