Takenpakket pensioenfonds te complex

0

Vanwege de steeds complexere vraagstukken binnen het pensioendomein besteden in Europa met name de pensioenfondsen die actief zijn in Nederland, vaker delen van hun dagelijkse beheerstaken uit. Vooral pensioenadministratie, portefeuillebeheer en rapportage worden extern uitgevoerd.

Deze conclusie trekt Aon uit het eigen Onderzoek Vermogensbeheer Europa 2018. Hiervoor zijn 97 financieel directeuren, (pensioen)bestuurders, vermogensbeheerders en voorzitters van raden van bestuur ondervraagd, die betrokken zijn bij Europese pensioenfondsen. Gevraagd naar de grootste uitdagingen voor de komende 12 tot 18 maanden, werd de lage rente en rendementen het vaakst genoemd, gevolgd door financiering van de regeling. Een kleiner deel noemt regelgeving en governance als grootste uitdaging.

Keuzes maken

Pensioenfondsen zijn steeds meer tijd kwijt aan de complexer wordende vraagstukken op het gebied van beleggingen en wet- en regelgeving. Hierdoor houden ze minder tijd over voor bijvoorbeeld het dagelijkse beheer.

Frank Driessen, Chief Executive Officer bij Aon Retirement & Investment: “Wanneer fondsen taken uitbesteden, begint dit meestal met pensioenadministratie, om dit vervolgens uit te breiden naar vermogensbeheer. Beleggingsexpertise wordt dan ook als belangrijk voordeel van uitbesteden gezien, net als de dagelijkse aandacht die een externe partij aan beleggingen en risico’s geeft. We zien bij Europese fondsen het patroon dat de beleggingsstrategie in eigen beheer blijft, maar het dagelijkse portefeuillebeheer steeds vaker wordt uitbesteed. Deze taak, maar bijvoorbeeld ook asset allocatie en managerselectie kunnen tijdrovend zijn. Door dit extern te beleggen, kunnen fondsen zich concentreren op strategische besluitvorming.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.