‘Taboe op negatieve spaarrente lijkt doorbroken’

0

Het aantal spaarproducten dat een negatieve rente kent boven een bepaald saldo, is in 2020 toegenomen tot 11. Nu het taboe op een negatieve spaarrente doorbroken is, verwacht MoneyView dat er dit jaar meer aanbieders zullen volgen. Knab en de labels van De Volksbank kondigde dit al aan.

Het gemiddelde rentepercentage voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) is in 2020 nog verder gedaald tot ‘slechts’ 0,07%. Vergeleken met het begin van 2020 betreft het een daling van bijna 30%. Het aantal renteverhogingen is op één hand te tellen, valt op te maken uit de Spaarrente Barometer Q4 van MoneyView. Het betrof in alle gevallen spaarproducten van buitenlandse aanbieders.

Tegen de nul grens aan

Volgens het overzicht van MoneyView wordt op dit moment de hoogste spaarrente geboden bij Flexibel Sparen van Bigbank en de Internetspaarrekening van Lloyds Bank, te weten 0,30%. Opvallend is dat voor beide producten geen beperkende voorwaarden gelden. De afgelopen jaren gold nagenoeg altijd dat producten met beperkende voorwaarden de hoogste rentetarieven kenden. Aan het einde van 2020 waren er nog slechts 10 DOS met een rente hoger dan 0,10%. In navolging van Triodos, die al sinds april 2017 geen rente meer vergoedt over zijn spaarrekening, zijn er inmiddels er zes andere DOS waarbij dit ook het geval is.

Spaardeposito

Bij depositoproducten zijn het afgelopen jaar wel diverse renteverhogingen geconstateerd. Het betrof vooral verhogingen bij de kortere looptijden en bij producten die via spaarplatformen worden aangeboden. Voor de looptijden 3 tot en met 10 jaar loopt de daling van het gemiddelde tarief uiteen van 11% tot net iets boven 30%. De hoogste rentes worden net als afgelopen jaren vooral aangeboden door banken van buitenlandse komaf.

De hoogst verkrijgbare spaarrente bij een looptijd van 1 jaar (0,90%) wordt volgens het overzicht van MoneyView aangeboden door de Italiaanse Banca Progetto. Het hoogste rentetarief bij een looptijd van 5 jaar is 1,40% en dit spaardeposito wordt aangeboden door het Tsjechische J&T Banka. Beide LTD’s worden op de Nederlandse markt aangeboden via het online spaarplatform Raisin. Het hoogste rentetarief bij een looptijd van 10 jaar (1,50%) wordt, net als in 2019, vergoed door de Estse Bigbank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.