SWO OOM bijna op groen

0

Adfiz maakt via het SWO-stoplichtoverzicht voor de leden inzichtelijk hoe een samenwerkingsovereenkomst (SWO) scoort ten opzichte van het refertemodel. Na diverse gehonoreerde aanpassingsvoorstellen is OOM Verzekeringen er nu bijna in geslaagd de nieuwe SWO volledig groen te krijgen.

OOM besloot vorig jaar zomer naar aanleiding van wijzigingen in wet- en regelgeving de samenwerkingsovereenkomst (SWO) uit 2010 aan te passen. Adfiz-leden hebben hun brancheorganisatie vervolgens gevraagd om de nieuwe SWO van OOM te beoordelen. De brancheorganisatie ontvangt dit soort verzoeken met enige regelmaat en beoordeeld deze op basis van het refertemodel én het addendum (IDD) daarop.

Refertemodel

In het Refertemodel SWO staan afspraken en verantwoordelijkheden beschreven tussen aanbieders enerzijds en adviseurs/bemiddelaars anderzijds. Adfiz, OvFD en het Verbond van Verzekeraars bereikten eind 2015 een akkoord over de tekst van het niet-bindend refertemodel. In 2019 zijn in een addendum aanvullende afspraken gemaakt over de samenwerking in het kader van de nieuwe Europese vereisten voor producttoezicht en governance.

SWO OOM

Adfiz heeft in de afgelopen maanden ‘constructief overlegd’ met OOM Verzekeringen. Diverse aanpassingsvoorstellen om de aangepaste overeenkomst in lijn te brengen met het refertemodel en het addendum IDD zijn door de verzekeraar overgenomen. Het resultaat is een SWO die bijna volledig voldoet aan het model.

In het SWO-stoplichtoverzicht wordt voor ieder artikel uit het refertemodel aangegeven of de beoordeelde SWO dit model-artikel volgt, hiervan afwijkt of er strijdig mee is. De SWO van OOM wijkt nog op één punt af om volledig op groen te springen. Dit betreft het punt van het voorleggen van voorstellen tot wijziging van de SWO. De SWO van OOM Verzekeringen regelt dat de verzekeraar een wijzigingsvoorstel mag voorleggen, terwijl op basis van het refertemodel ook de bemiddelaar een wijzigingsvoorstel mag voorleggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.