Swiss Re: ‘Onweer zorgt voor 70% van de schade door natuurrampen’

0

Naar schatting van Swiss Re bedraag de schade van natuurrampen in de eerste helft van dit jaar 50 miljard dollar.

Volgens de herverzekeraar is een reeks wijdverspreide onweersbuien in de VS verantwoordelijk voor 68% van de wereldwijde verzekerde natuurrampschade. Martin Bertogg, Head of Catastrophe Perils bij Swiss Re: “Aardbevingen veroorzaken nog steeds enkele van de ernstigste humanitaire en financiële gevolgen. De duurste ramp, zowel in termen van economische als verzekerde verliezen, was de aardbeving in Turkije en Syrië die materiële schade veroorzaakte en het levensonderhoud van miljoenen mensen in de hele regio aantastte.” Volgens de herverzekeraar worden de verzekerde verliezen geschat op 5,3 miljard dollar, terwijl de voorlopige economische verliezen volgens schattingen van de Wereldbank 34 miljard dollar bedragen.

Klimaatverandering

De effecten van klimaatverandering worden duidelijk in steeds extremere weersomstandigheden. Jérôme Jean Haegeli, hoofdeconoom van Swiss Re: “De effecten van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar in bepaalde gevaren zoals hittegolven, droogtes, overstromingen en extreme neerslag. Naast het effect van klimaatverandering zorgen ruimtelijke ordening in meer blootgestelde kust- en riviergebieden, en stedelijke wildgroei in de wildernis, voor een moeilijk terug te draaien combinatie van blootstelling aan hoge waarden in omgevingen met een hoger risico. Er moeten beschermende maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat verzekeringsproducten rendabel blijven voor dergelijke risicovolle eigendommen. Het is hoog tijd om te investeren in meer klimaatadaptatie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.