SVn werkt aan nieuwe Premie A-regeling

0

Voor starters op de koopwoningmarkt is het moeilijk om aan een koopwoning te komen. Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) helpt hen met onder meer de Starterslening en de Transformatiefaciliteit, die de transformatie van kantoren en winkels tot woningen financiert. Daarnaast wordt gewerkt aan een Premie A-regeling voor nieuwbouw.

“Hiermee geven we een nieuwe groep starters een steuntje in de rug”, zegt SVn-bestuurder Arjen Gielen. “De Premie A-regeling is bedoeld voor de groep middeninkomens die nu vaak net geen nieuwbouwwoning kan financieren. De kopers krijgen een inkomensafhankelijke premie waarmee ze een deel van hun eerste woning kunnen financieren. Het is de bedoeling dat gemeenten een deel van de betaalbare nieuwe woningen ook specifiek toewijst aan deze doelgroep.”

Onbekend

Hoe de nieuwe regeling precies in elkaar zit, is nog niet bekend. Gielen: “Daarover spreken we met onder andere gemeenten, provincies en het Rijk.” De nieuwe SVn-regeling heeft in ieder geval veel overeenkomsten met de Starterslening. “Gemeenten met een Startersregeling kunnen de Premie A-regeling dus meteen invoeren zodra zij beschikbaar is.”

Startersleningen

De komst van de Premie A-regeling staat in het jaarverslag van SVn, dat vandaag verschijnt. In 2021 liep vooral het aantal verstrekte Startersleningen flink op, blijkt uit de jaarcijfers. Gielen: “Hoe dat komt? De Starterslening is in steeds meer gemeenten beschikbaar. Ook in grotere steden zoals Rotterdam. Vorig jaar werden bijna 3200 starterswoningen gekocht met een lening van SVn, 37% meer dan in 2020. We zien dat starters met een Starterslening vaak minder dure en in 90% van de gevallen een bestaande woning kopen. Logisch, want we helpen vooral huishoudens die te veel verdienen voor de sociale huursector, maar voor wie de vrije huursector onbereikbaar is.”

167.670 zonnepanelen

SVn verstrekte vorig jaar zo’n 12.700 leningen waarmee woningen verduurzaamd zijn. Het gaat om Duurzaamheids- en Stimuleringsleningen en de Energiebespaarlening van het Warmtefonds (tot 1 juli 2021). Met deze leningen zijn 167.670 zonnepanelen geplaatst en wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kubieke meter gas bespaard. Gielen: “Dat is gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse gebruik van ruim 1300 huishoudens.” Het aantal verstrekte Duurzaamheids- en Stimuleringsleningen nam in 2021 wel af. Een eenduidige verklaring voor de daling is er niet. “Het zou kunnen dat woningeigenaren hun spaargeld hebben gebruikt voor het verduurzamen van hun woningen.” Het verbaast Gielen wel dat weinig ouderen de Verzilverlening gebruiken voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. “Juist als je overwaarde hebt kun je investeren in een duurzame woning, zonder dat de lening direct invloed heeft op het besteedbaar inkomen. Bovendien gaan je energielasten omlaag.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.