SVB wil vereenvoudiging sociale zekerheidsstelsel

0

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verwacht dat er in 2040 tegenover elke AOW-gerechtigde (Algemene Ouderdomswet) twee werkenden staan. Er zijn dan 4.604.912 AOW-gerechtigden in Nederland en een beroepsbevolking van 10,9 miljoen mensen.

Volgens de SVB benadrukken de nieuwe cijfers opnieuw de noodzaak om het sociale zekerheidsstelsel fundamenteel te vereenvoudigen, omdat complexe wet- en regelgeving leidt tot knelpunten bij de uitvoering.

Zo is de SVB bijvoorbeeld in gesprek met politiek en beleid om de leefvormen waarmee de hoogte van de AOW wordt bepaald te hervormen, zodat deze beter aansluiten bij de verwachtingen van burgers en de uitvoering van de regeling eenvoudiger wordt. Daarnaast pleit de SVB voor een bredere taakopdracht zodat er een wettelijke grondslag komt voor het delen van gegevens met andere overheidsinstanties. Door op een veilige manier gegevens te delen, waarbij er voldoende oog is voor de privacy van burgers, kan de SVB een proactievere en persoonlijkere vorm van dienstverlening bieden aan burgers, zodat “ze altijd krijgen waar ze recht op hebben”.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.