SV-loon als nieuwe loonstandaard gaat minister te snel

0

Hoewel een aantal partijen tijdens eerdere bijeenkomsten van het Platform Hypotheken hebben aangegeven over te willen stappen naar SV-loon als de nieuwe standaard voor de wettelijke leennormen, is het daarvoor nog te vroeg, schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer.

Binnen het Platform hypotheken spreekt de minister van Binnenlandse Zaken jaarlijks met partijen in de sector over de belangrijkste ontwikkelingen en mogelijke knelpunten in de hypotheekverstrekking. Deze week informeerde zij de Tweede Kamer schriftelijk over haar bevindingen.

Minister Ollongren schrijft de Tweede Kamer onder andere dat de sector het afgelopen jaar veel creativiteit, klantgerichtheid en flexibiliteit heeft laten zien, waardoor de hypotheekmarkt ook in crisistijd kon doordraaien. Uit de gezamenlijke gesprekken is gebleken dat een gestandaardiseerde huurverklaring geen effectief instrument is om duurhuurders aan een hypotheek voor een koopwoning te helpen. Ook bleek dat veel duurhuurders binnen de huidige normen wel een hypotheek kunnen krijgen, maar hier zelf niet van op de hoogte zijn. Volgens de minister wordt maatwerk hier nog te weinig toegepast door hypotheekadviseurs en kredietverstrekkers.

SV-loon als loonstandaard

De minister merkt op dat voor het bepalen van het inkomen steeds vaker gebruik wordt gemaakt van de Inkomensbepaling Loondienst. De gegevens hiervoor haalt de consument direct op bij het UWV, waar SV-loon de loonstandaard is. Omdat de leennormen gebaseerd zijn op brutoloon, moet het verkregen SV-loon door de IBL-software worden omgezet naar brutoloon om het inkomen te kunnen toetsen. Hoewel een aantal partijen tijdens eerdere Platformbijeenkomsten hebben aangegeven over te willen stappen naar SV-loon als een nieuwe standaard voor de wettelijke leennormen, is het daarvoor nog te vroeg, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer.

Eerst oplossen, dan verder praten

Een van de redenen hierover heeft ook met de betrouwbaarheid van IBL te maken. Ollongren: “Uit gesprekken met de sector blijkt dat er nog veel vragen zijn over de voor- en nadelen van een overgang naar een nieuwe loonstandaard. Ook is een overgang te vroeg omdat er groepen zijn waarvoor het SV-loon vanuit het UWV (nog) niet gebruikt kan worden. Aan het begin van 2021 zijn daarnaast enkele onjuistheden in de IBL-berekening geconstateerd. Hierdoor is het gebruik van het SV-loon voorlopig stopgezet. De gesprekken over de voor- en nadelen van het gebruik van een nieuwe loonstandaard worden hervat zodra de inkomensbepaling loondienst voldoende betrouwbaar is en in toenemende mate gebruikt wordt door partijen in de sector.”

Data delen

Een belangrijke conclusie vanuit het Platform op het gebied van digitalisering is dat het delen van gegevens tussen kredietverstrekkers en hypotheekadviseurs goed mogelijk is binnen de wettelijke kaders. Ollongren: “Ik roep partijen daarom op om actief aan de slag te gaan met het verantwoord delen van informatie tussen kredietverstrekkers en hypotheekadviseurs. Hiermee wordt het voor mensen met een bestaande hypotheek sneller en eenvoudiger om door hun adviseur geholpen te worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.