Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars

0

Om ook de verduurzaming van gebouwen in beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te versnellen, start in januari 2023 de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Ook worden de financieringsmogelijkheden voor VvE’s via het Warmtefonds uitgebreid.

Met de introductie van de SVVE heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de subsidieregelingen voor het verduurzamen van VvE’s vereenvoudigd en verbreed. De regeling loopt tot in ieder geval 2028, schrijft de minister in een Kamerbrief, mede namens de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind. Ongeveer 20% van het totale aantal woningen is onderdeel van een VvE.

Eén subsidieregeling

Met de SVVE komt er één regeling voor het volledig verduurzamen van het hele VvE-gebouw: subsidie voor energieadvies, een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP), procesbegeleiding, isolatiemaatregelen en duurzame warmtetechnieken, zoals warmtepompen, zonneboilers en centrale aansluiting op het warmtenet. Daarnaast maakt de SVVE het mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie aan te vragen. Tot 1 januari geldt nog de eis dat de VvE minimaal twee isolatiemaatregelen moeten uitvoeren om subsidie te kunnen aanvragen. De lat om voor subsidie in aanmerking te komen wordt dus lager gelegd voor VvE’s. Het maximale subsidiebedrag van 10.000 euro per appartement wordt verhoogd naar 15.000 euro per appartement. Verder is bij het uitvoeren van een zeer energiezuinig pakket (ZEP) subsidie mogelijk voor professionele bouwbegeleiding.

Financiering via Warmtefonds

Sinds 1 december 2022 is er een financiering door het Warmtefonds mogelijk voor VvE’s met minder dan 8 appartementen. Onderdeel van de financiering is een ‘vangnet’ voor individuele appartementseigenaren die de financiering later toch niet blijken te kunnen dragen. De andere eigenaren van de vereniging hoeven volgens de minister dus niet bang te zijn dat de kosten die de buurman niet kan betalen, op hun verhaald worden. Daarmee is de financiering voor alle individuele appartementseigenaren in de VvE verantwoord.

Warmtefonds introduceert Energiebespaarlening voor kleine VvE’s

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.