Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld

0

Het demissionair kabinet stopt extra geld in de pot met subsidies voor huiseigenaren die hun woning verduurzamen. Het gaat om een bedrag van 210 miljoen euro.

Vereniging Eigen Huis waarschuwde onlangs dat de subsidiepot leeg dreigde te raken en riep op deze aan te vullen. Zij is blij dat het kabinet dit heeft gedaan. De regering maakte de maatregel vrijdag 22 september bekend in de Staatscourant. Het gaat om de zogenoemde ISDE-subsidie voor huiseigenaren die bijvoorbeeld een warmtepomp of isolatie nemen. Met de verhoging komt het totale beschikbare bedrag over dit jaar op 560 miljoen euro.

Goed nieuws

Maud Weide, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis: “Dit is goed nieuws. Deze verhoging was nodig zodat alle huiseigenaren die hebben verduurzaamd of binnenkort gaan verduurzamen dit jaar nog subsidie kunnen aanvragen. Het kabinet maakt in de loop van het najaar de voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie in 2024 bekend. Momenteel kunnen huiseigenaren een aanvraag doen tot twee jaar na uitvoering van verduurzamingsmaatregelen en kunnen zij subsidie aanvragen wanneer zij één maatregel nemen. Wij willen dat dit volgend jaar zo blijft.

Financiële drempel

Daarnaast vindt de vereniging dat de financiële drempel tot verduurzaming voor huishoudens met een kleine beurs moet worden verlaagd. Zij pleit daarom voor een vouchersysteem waarmee huiseigenaren vooraf in plaats van achteraf subsidie kunnen krijgen. Ook pleit de vereniging voor een subsidie voor kozijnen bij vervanging van het glas en voor het volledig subsidiëren van maatregelen voor natuur-inclusief isoleren. Daarnaast moet het makkelijker worden om subsidie aan te vragen en moet er altijd voldoende geld in de subsidiepot zitten.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.