Stv: ‘Klachtbehandeling keurmerkhouders wordt beter’

0

Klachtbehandelaars zijn cruciaal voor een goede klachtbehandeling. Vooral op de kwaliteit van de klachtbehandelaars scoren de keurmerkhouders goed, concludeert de Stichting toetsing verzekeraars (Stv) uit onderzoek.

Klachtbehandelaars zijn bij nagenoeg alle keurmerkhouders goed opgeleid, hebben de juiste eigenschappen voor de behandeling van klachten en ervaren doorgaans voldoende ruimte om de klacht voor de klant goed af te handelen. Kortom: verzekeraars hebben van klachtbehandeling een vak gemaakt.

Dit zijn enkele van de conclusies in het onderzoek van de Stv naar Klacht- en feedbackmanagement bij keurmerkhouders. Stichtingsdirecteur Ron van Kesteren (foto): “We kunnen concluderen dat verzekeraars van klachtbehandeling een vak hebben gemaakt. Over de totaalscore van 3,8 uit 5 zijn we behoorlijk positief, maar er is nog zeker ruimte voor verbetering bij de meeste keurmerkhouders. Hoewel we vooruitgang zien ten opzichte van eerdere onderzoeken, zijn drie herbeoordelingen op zo’n belangrijk thema gewoonweg te veel.”

Alle niveaus

Het thema-onderzoek Klacht- en feedbackmanagement is het tweede onderzoek dat valt onder de samenwerkingsovereenkomst die de AFM, Stichting toetsing verzekeraars en het Verbond van Verzekeraars per 1 januari 2018 hebben gesloten. Van Kesteren: “In dit thema-onderzoek hebben wij onderzocht hoe verzekeraars met het Keurmerk Klantgericht Verzekeren omgaan met klachten en feedback en of ze deze gevraagde en ongevraagde klantsignalen gebruiken om zichzelf te verbeteren. We hebben hierbij alle niveaus van de verzekeraar onder de loep genomen: van het topmanagement tot en met de klantenservice en van beleidsvisie tot en met de gespreksaantekeningen in dossiers.”

Benchmarkresultaat

Op de eerste plaats van de benchmark staat DAS met de maximale gemiddelde score over vier onderdelen van 5 punten. Op de gedeelde tweede plaats staan Pro Life en Zilveren Kruis, met een gemiddelde totaalscore van 4,8. Stv heeft aan drie keurmerkhouders een herbeoordeling toegekend, omdat zij lager scoorden dan 3 punten.

Vooruitgang

“In 2016 toetsten wij de keurmerkhouders al eens op het thema Klachtbehandeling. Toen was de score eveneens 3,8 uit 5 punten. Het normenkader van het onderzoek uit 2019 is echter breder en de lat ligt hoger dan bij het eerdere onderzoek. We zien dus dat keurmerkhouders zich hebben verbeterd op dit belangrijke onderwerp. De vooruitgang zien we ook bij een van de keurmerkhouders met een herbeoordeling, die we onlangs hebben afgerond. Door voortvarend aan de slag te gaan met de aanbevelingen in de individuele rapportage wist deze keurmerkhouder zijn score van een magere 2,5 in zes maanden tijd te verbeteren tot een gemiddelde score van 3,8 punten”, aldus Van Kesteren.

Gouden Oor erkenningen

Stv heeft bij dit thema-onderzoek keurmerkhouders de mogelijkheid geboden om zich tevens te laten toetsen aan de Gouden Oor standaard. Van Kesteren: “Met het Gouden Oor kunnen organisaties zich nog verder ontwikkelen in het luisteren naar de klant en het integreren van zijn behoeftes in producten en processen. Aan vier keurmerkhouders hebben we de Gouden Oor erkenning toegekend: DAS, Dela, NV schade en VvAA.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.