Studieschuld telt dubbel bij maximale hypotheek

0

Independer heeft op de vergelijkingssite een Studieschuld-Effectenkaart gepubliceerd, waarop de financiële gevolgen van een studieschuld op de maximale hypotheek inzichtelijk worden gemaakt. In de praktijk blijkt dat de maximale hypotheek ruwweg met twee keer de studieschuld afneemt.

Uit cijfers van het BKR blijkt dat 39 procent van de mensen met een studieschuld deze niet meldt als ze een hypotheek aanvragen. Door aanpassingen in het systeem bij DUO, wordt het nu mogelijk om verklaringen van studieschuld op te vragen en daarmee lastiger om studieleningen te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag.

Situatie-profielen

De interactieve Studieschuld-Effectenkaart van Independer is gebaseerd op 104 verschillende situatie-profielen. Hierin kunnen alleenstaanden en stellen zien hoe groot de impact is van een studieschuld op de maximale hypotheek. Hoewel de maximale hypotheek afhankelijk is van de hoogte van het inkomen en de hoogte van de studieschuld. Volgens Independer is er wel een ‘ruwe vuistregel’ aan te houden: van de maximale hypotheek gaat ongeveer twee keer de studieschuld af.

Voorbeeldberekening Independer: de maximale hypotheek van een alleenstaande die modaal verdient (36.000 bruto per jaar), daalt bij een studieschuld van 15.000 euro (de gemiddelde studieschuld in Nederland) in totaal met 32,372 euro (2,2 keer de studieschuld).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.