Strikte handhaving leennormen cruciaal voor stabiliteit

0

Het Financieel Stabiliteitscomité heeft er in zijn vergadering van 31 mei 2018 op gewezen dat een strikte handhaving van de leennormen de stabiliteit van de woningmarkt ten goede komt. Het comité gaf tevens aan beter te gaan letten op nieuwe biedingspraktijken en de rol van makelaars daarbij.

In het Financieel Stabiliteitscomité spreken vertegenwoordigers van de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën over ontwikkelingen op het gebied van de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel. Het Centraal Planbureau neemt als externe deskundige deel aan de vergaderingen.

Strikte handhaving

Het comité stelt vast dat de hypothecaire kredietgroei vooralsnog gering is. Dit mede als gevolg van vrijwillige aflossingen en de prudente toepassing van de leennormen. Dit vergroot volgens het comité de schokbestendigheid van huiseigenaren en voorkomt dat excessieve kredietverlening huizenprijzen verder opjaagt. “Een strikte handhaving van de leennormen komt de stabiliteit van de woningmarkt ten goede”, aldus het comité.

Nieuwe biedingspraktijken

Een beter passend woningaanbod kan volgens het comité de druk op de Nederlandse woningmarkt verminderen. “De huizenprijsstijgingen worden vooralsnog niet gedreven door excessieve kredietverlening. Het is daarbij van belang om leennormen prudent te blijven hanteren en risicovol gedrag op de woningmarkt zorgvuldig te monitoren. In de huidige sterk aantrekkende markt kunnen nieuwe risico’s ontstaan. Naarmate de prijsstijgingen langer aanhouden, neemt de kans op een neerwaartse correctie toe. Ook bestaat het risico dat huizenkopers zich risicovoller gaan gedragen, en speculeren op toekomstige verdere prijsstijgingen. Sommige biedingspraktijken kunnen dit gedrag in de hand werken. Het comité wil daarom beter zicht krijgen op de biedingspraktijken en de rol van makelaars daarbij.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.