Stress om financiën bij één op vijf huizenbezitters

0

Maar liefst 20% van de Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie.

Dit blijkt uit onderzoek van NHG onder een steekproef van huiseigenaren. De resultaten zijn representatief voor hypotheekbezitters in Nederland. Veel mensen hebben stress, liggen wel eens wakker over geldzorgen of voelen zich machteloos en moedeloos over de financiële situatie. In totaal heeft 20% van de hypotheekbezitters op een of meer van deze manieren zorgen. 14% had de afgelopen twaalf maanden moeite met het betalen van de woonlasten, waarvan 20% ook wel eens een betalingsachterstand heeft.

Financiële zorgen

“Dat 20% van de woningeigenaren financiële zorgen heeft, betekent nogal wat”, zegt Arthur van de Woestijne, Manager Dienstverlening bij NHG. “Dat signaal moeten we serieus nemen. Maar wij zien deze uitkomsten niet terug in de achterstandsmeldingen. Het geeft aan dat enkel achterstandscijfers niet het hele verhaal vertellen en het belangrijk is om verder te kijken.”

Aanpassingen

4% van de doelgroep geeft aan onvoldoende inkomen te hebben voor de maandelijkse lasten. De meerderheid van deze groep heeft hierop al actie ondernomen door meer te gaan werken en/of de uitgaven te beperken. Ook van degenen van wie het inkomen wel genoeg is, heeft ruim de helft het uitgavenpatroon aangepast, met name op energie en dagelijkse boodschappen. Een op de tien heeft de hypotheek aangepast en 16% heeft bezuinigd op onderhoud van het huis.

Aandacht noodzakelijk

Slechts iets meer dan de helft van de hypotheekbezitters geeft aan een financieel specialist in te schakelen bij (dreigende) problemen. Redenen hiervoor zijn de advieskosten en de wens om het zelf op te lossen. Schaamte en een gebrek aan vertrouwen spelen ook een rol. Van de Woestijne: “Deze resultaten benadrukken hoe belangrijk het is dat we vanuit verschillende organisaties blijvend aandacht hebben voor het op tijd signaleren, voorkomen en ondersteunen bij betalingsproblemen. Als NHG trekken we op met andere partijen om woningeigenaren eerder te kunnen helpen. Waar mogelijk ontwikkelen we samen oplossingen voor mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.