Strengere aanpak falende verzekeraars

0

DNB krijgt nieuwe instrumenten en bevoegdheden om in te grijpen bij falende verzekeraars. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister Dijsselbloem van Financiën.

Met het wetsvoorstel herstel en afwikkeling van verzekeraars wil Dijsselbloem de bestaande wetgeving herzien. Hij wil DNB meer mogelijkheden geven om in te grijpen als een verzekeraar of een verzekeringsgroep in de problemen komt. Het doel is vooral om de belangen van polishouders te beschermen.

Daarbij mag volgens de minister geen enkele schuldeiser van een verzekeraar die door DNB wordt afgewikkeld, slechter af zijn dan bij een faillissement. Polishouders zouden beter af moeten zijn dan bij een faillissement.

Bail-in

Op basis van de nieuwe regels moeten grote verzekeraars plannen opstellen waarin ze op een rijtje zetten welke maatregelen ze nemen als hun financiële positie sterk verslechtert. DNB stelt afwikkelingsplannen op waarin de centrale bank de strategie voor de afwikkeling bepaalt. Bij het falen van een verzekeraar krijgt DNB de bevoegdheid om aandeelhouders en andere schuldeisers via een bail-in mee te laten betalen aan de afwikkeling.

Dijsselbloem wil daarnaast de procedure voor het faillissement van een verzekeraar aanpassen. De curator kan polishouders straks meteen na het uitspreken van het faillissement een voorschot geven op hun uitkering uit de boedel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.