Streep door collectiviteitskorting basisverzekering

0

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport zet een streep door de collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering. De verlaging dit jaar van 10 naar maximaal 5 procent heeft volgens haar in de praktijk niet het gewenste effect gehad. Daarom wordt de korting in 2023 volledig afgeschaft.

Dit meldt de minister (foto) in antwoord op Kamervragen. Al in 2016 werd het eerste onderzoek gedaan naar de werking van de collectiviteitskorting. Die korting is ooit in het leven geroepen zodat zorgverzekeraars voor specifieke groepen gezondheidsbevorderende afspraken konden maken en de kostenbesparing daarvan konden teruggeven in de vorm van korting.

Kruissubsidiëring

In de praktijk ontstonden er volgens de minister echter constructies waarbij verzekeraars eerst de prijs voor alle verzekerden verhogen en daarop vervolgens een korting weggeven voor bepaalde groepen, zogeheten kruissubsidiëring. Met ingang van dit jaar werd de korting voor de basiszorgverzekering al teruggebracht. Van Ark: “De kruissubsidiëring is hiermee onvoldoende gedaald en daarmee is een korting op de basisverzekering niet te rechtvaardigen. Daarom volgt nu volledige afschaffing van de korting. De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander. Mensen moeten daarnaast hun zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier kunnen vergelijken op prijs en inhoud.”

Voor het schrappen van de collectiviteiskorting moet de wet worden aangepast. Naar verwachting zal de afschaffing van de collectiviteitskorting op zijn vroegst op 1 januari 2023 effectief worden.

Aanvullende producten

Collectiviteiten mogen gewoon blijven bestaan en kortingen op aanvullende verzekeringen blijven ook toegestaan. Het blijft dus voor zorgverzekeraars mogelijk om zorginhoudelijke afspraken te maken over hun aanbod. En ook om verzekerden aan zich te binden met een korting op de aanvullende pakketten.

Gemeentepolis

De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering die gemeenten kunnen aanbieden voor sociale minima. Ook hiervoor wordt de korting op de basisverzekering afgeschaft. Wel blijft het voor gemeenten mogelijk een premiebijdrage aan hun inwoners te geven en kunnen zorgverzekeraars nog een premiekorting geven op de aanvullende verzekering.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.