‘Straks geen vrijstelling voor starter Randstad’

0

De Hypotheker merkt op dat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting starters lijkt te helpen. Het begrenzen van deze vrijstelling vanaf 1 april zal volgens de adviesketen echter resulteren in een ongelijke behandeling van starters in de Randstad.

Om de starters een steuntje in de rug te bieden, heeft de overheid begin dit jaar een aantal overheidsmaatregelen voor starters ingevoerd die effect lijken te sorteren, benadrukt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Zo zit het aantal starters dat een hypotheek aanvraagt in de lift, met name in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Tegelijkertijd moeten we ook vaststellen dat een wijziging in één van de belangrijkste maatregelen een grote groep onevenredig hard zal raken. Het opnieuw invoeren van de overdrachtsbelasting voor woningen boven 400.000 euro zal vanaf 1 april resulteren in een ongelijke behandeling van jonge huizenkopers in de Randstad. De regio waar het tekort aan starterswoningen het grootst is en op korte termijn geen uitzicht is op een significante uitbreiding van het aantal woningen. Met de verwachte prijsstijgingen in de grote steden is een bedrag boven de vier ton euro helaas een reële koopsom voor deze starters.”

Gewacht tot 2021

Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar met 8% gegroeid, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. De grootste toename in januari en februari ten opzichte van een jaar eerder is zichtbaar in Noord-Holland (+21%), terwijl de gemiddelde hypotheek met 353.000 euro daar het hoogst is. Andere opvallende groeicijfers werden genoteerd in Zuid-Holland (+17%) en Gelderland (+14%). Veel starters die eind 2020 een huis kochten, hebben de datum van de overdracht over de jaarwisseling heen getild, zodat ze gebruik kunnen maken van de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Ook weegt een studieschuld sinds begin dit jaar minder zwaar in de berekening van het maximale hypotheekbedrag. Dit heeft tot gevolg dat starters bij een gemiddelde studieschuld van 25.000 euro zo’n 7.000 tot 8.000 euro meer kunnen lenen, afhankelijk van hun situatie.

Prijsontwikkeling

Volgens de analyse van De Hypotheker ligt het gemiddelde hypotheekbedrag bij jonge huizenkopers van 25 tot 35 jaar voor de aankoop van een woning in januari en februari 2021 op 301.000 euro. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 261.000 euro. Dat is een stijging van ruim 15%. Er is hierbij wel sprake van grote regionale verschillen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.