Stormschade drukt resultaat ASR

0

Het operationeel resultaat van ASR is in het eerste half jaar van 2022 gedaald van 532 miljoen euro in 2021 naar 513 miljoen. Bestuursvoorzitter Jos Baeten: “Ondanks een onderliggende verbetering in de business units daalt het operationeel resultaat 3,5% door de impact van de stormen begin dit jaar en door een geleidelijke normalisatie van claims in P&C na het beëindigen van de Covid-19 maatregelen.” De stormschade kostte de verzekeraar 38 miljoen euro.

Baeten: “Tegen de achtergrond van een periode van geopolitieke spanningen en economische onzekerheid kijken we terug op een goed eerste halfjaar 2022. De financiële resultaten zijn over de hele linie sterk en onze kapitaalpositie is aantoonbaar robuust gebleven, ondanks volatiele financiële markten. Met inbegrip van de impact van de stormschade en de geleidelijke normalisatie van claims na het beëindigen van de Covid-19 maatregelen, daalt het operationeel resultaat slechts zeer beperkt ten opzichte van het recordresultaat vorig jaar. Dit laat zien dat ASR veerkrachtig is en stabiliteit biedt.”

Stormen

“Wij laten klanten continu zien dat we er voor hen zijn, zeker in geval van schades zoals bij de stormen begin dit jaar”, zegt Baeten. “De stormen hebben tot veel overlast en zorgen geleid voor de mensen die hierdoor getroffen zijn. Met onze schade-experts waren we snel ter plaatse en konden we onze klanten meteen van dienst zijn en de schadeafwikkeling soepel laten verlopen. We boeken goede vooruitgang met onze klanttevredenheid. Dat zien we onder meer terug in de feedback van klanten waarmee we contact hebben gehad, in de waardering voor de verbetering van verschillende procesonderdelen en in de toename van het aantal klanten die we volledig digitaal kunnen bedienen.”

Schade en hypotheken

Baeten: “Ook de commerciële resultaten over het afgelopen halfjaar zijn goed. In het segment Schade was de organische groei van de bruto geschreven premies van P&C en Inkomen bijna 8%, waarmee we onze doelstelling ruimschoots overtreffen. In Inkomen realiseerden we een groei van meer dan 10% door hogere verkoopvolumes, die, gecombineerd met selectieve prijsstijgingen, ook tot een verbetering van de combined ratio hebben geleid, met name in verzuim. In P&C heeft onze strategie om te groeien in het zakelijke segment ook succes geboekt in brandverzekeringen. In het segment Leven realiseerden we wederom goede omzetgroei in het Werknemers Pensioen, onze succesvolle DC propositie. De hypotheekproductie bedraagt 3,7 miljard euro, een stijging van 1,1 miljard ten opzichte van vorig jaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.