Storm treft verzekeraars hard

0

Volgens een eerste prognose van het Verbond van Verzekeraars heeft de storm die gisteren over Nederland trok voor zeker 90 mln euro schade aan woonhuizen en auto’s aangericht. Het is al de tweede miljoenenstorm dit jaar. De storm op 3 januari leverde een schadepost op van circa 10 mln euro.

Bij deze forse eerste inschatting van de totale schade is nog geen rekening gehouden met de schade aan overheidseigendommen, bedrijven en landbouwsector. Het Verbond benadrukt dat de schade waarschijnlijk nog hoger was uitgevallen als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor de felle storm. “Het KNMI heeft tijdig weercodes afgegeven, net als de verkeersdiensten, waardoor preventieve maatregelen konden worden genomen.”

Top-3 van deze eeuw

De stormschade gisteren is volgens de huidige ramingen de op twee na grootste van deze eeuw. De storm Kyrill zorgde op 18 januari 2007 voor een schadepost van 175 miljoen euro. De schade na de storm Christian op 28 oktober 2013 bedroeg 115 miljoen euro. Jaarlijks trekken er vier á vijf stormen over het land, met een gemiddelde jaarschade van 50 miljoen euro.

Stichting Salvage

De stichting Salvage, die namens de Nederlandse schadeverzekeraars eerste hulp biedt bij woningbranden en woningschades na noodweer, moest 63 keer in actie komen nadat complete daken, soms zelfs van meerdere woningen en panden tegelijk, door de storm werden verwoest.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.