Stijging vaste lasten voelbaar

0

Gemiddeld gaat de helft van het bruto-inkomen op aan vaste lasten, blijkt uit onderzoek door Panel Inzicht onder 1.000 respondenten. Huur / hypotheek is de grootste kostenpost. 35% geeft daar maandelijks 500 tot 800 euro aan uit. Verzekeringen is de derde grootste lastenpost, waar 45% tot 150 euro aan uitgeeft.

Het betalen van de maandelijkse vaste lasten in 2019 kost 94% van de respondenten meer moeite dan in het voorgaande jaar. De grote meerderheid (83%) geeft aan dat dit komt door toegenomen vaste lasten. Ruim een derde van de respondenten geeft aan meer dan 60% van het bruto-inkomen te besteden aan vaste lasten. 31% geeft aan tussen de 40% en 60% van het bruto-inkomen aan vaste lasten te besteden en ruim een derde van de respondenten tot 40% van het bruto-inkomen. 6% geeft aan niet te weten hoeveel procent van het inkomen wordt besteed aan vaste lasten.

Naast woonlasten en verzekeringen hakken ook de kosten voor kinderopvang en de energienota er fors in. 60% van de energierekeningen bedraagt tussen de 75 en 174 euro per maand. Water en mobiele telefonie scoren het laagst. 87% besteedt aan water niet meer dan 50 euro en door 89% van de respondenten wordt maximaal 50 euro aan mobiele telefonie uitgegeven. 93% geeft maximaal 100 euro uit aan internet, tv en vaste telefonie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.