Stijging Nederlandse huizenprijzen in top vier Europese Unie

0

De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het eerste kwartaal van 2022 19,5% hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat Nederland in de top vier landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2022 gestegen met 10,5%. Na Tsjechië (+24,7%), Estland (+21,0%) en Hongarije (+20,6%) kende Nederland de grootste stijging van de huizenprijzen.

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen 14,8% hoger

In het eerste kwartaal van 2022 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 14,8% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 20,3% hoger, de hoogste jaar-op-jaarstijging in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1995.

Minder transacties koopwoningen

In het eerste kwartaal van 2022 werden 43.923 bestaande koopwoningen verkocht. Dit is een daling van 34,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met 6.884 transacties is het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen juist met 1,7% gestegen. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een eerste kwartaal sinds het begin van de meting in 2015. In totaal zijn er in het eerste kwartaal 30,8% minder woningen verkocht. Dit is het vierde kwartaal op rij dat het totaal aantal transacties afneemt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.