Stijging hypotheekrente zet door

0

Wie de huidige stand van de hypotheekrente vergelijkt met die van de laatste week van juni, krijgt de indruk dat de hypotheekrente in het derde kwartaal is gestabiliseerd. Het totaalgemiddelde staat immers in beide gevallen op 4,04%. De Hypotheekshop concludeert echter dat er van stabilisatie geen sprake is.

“Na een daling in de zomermaanden stijgt de hypotheekrente sinds drie weken weer fors”, schrijft de hypotheekketen. “Op een enkele aanbieder na (Argenta, Hypotrust Elan Plus) hebben alle 40 actieve geldverstrekkers hun rentetarieven recent verhoogd. Opvallend daarbij is dat verzekeraars als Allianz, ASR en Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds maar ook Syntrus Achmea) momenteel het meest verhogen, tot wel 0,40%-punt op met name 5 en 10 jaar vast. De rentestijging leidt vooralsnog tot een groei van het aantal hypotheekaanvragen in september, waarbij aanvragen in verband met een verbouwing, oversluiting of aankoop nieuwbouw relatief wat meer toenemen.”

Sterk teruggelopen rentemarge

De oorzaak van de renteverhogingen moet volgens De Hypotheekshop gezocht worden bij de sterk teruggelopen rentemarge. “Sinds juli is de rente op de kapitaalmarkt circa 0,90%-punt gestegen en dat heeft uiteraard gevolgen voor de hypotheekrente. Een vergelijking met de vorige crisis (2008-2011) illustreert de grote onrust van dit jaar rond energie, inflatie en de vrees voor een recessie. Noteerde de krediet-/eurocrisis uiteindelijk 23 keer een grote weekstijging van de hypotheekrente (gemiddeld 0,05%-punt of meer), in 2022 staat de teller al op 20. Daaronder ook de stijgingen van de laatste drie weken. Ten tijde van de kredietcrisis lag het rentepeil wel een stuk hoger dan zeker aan het begin van dit jaar het geval was.”

Specialisatie geldverstrekkers

De Hypotheekshop: “Ondanks dat wel eens verzucht wordt dat door de strikte regelgeving alle geldverstrekkers op elkaar zijn gaan lijken, zijn er toch wel verschillen zichtbaar. Door een combinatie van rente, voorwaarden, producten en maatwerkmogelijkheden kunnen financiers zich onderscheiden ten gunste van doelgroepen als ondernemers, senioren, hogere inkomens of doorstromers. Dat gaat echter niet alleen op voor het type aanvrager of het soort inkomen, maar ook op voor het type onderpand.”

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.