Stijging hypotheekrente komt tot stilstand

0

De voorzichtige stijging die de hypotheekrente sinds half september vertoonde, is alweer tot stilstand gekomen. Oorzaak hiervoor is de dalende kapitaalmarktrente van de afgelopen weken, met name als gevolg van de Italiaanse begrotingsperikelen.

Dat schrijft De Hypotheekshop in zijn wekelijkse rente-update. “Vanaf dinsdag kondigden enkele regiepartijen en verzekeraars zelfs al weer verlagingen aan van hun rentetarieven. De hypotheekrente volgt de rente op de kapitaalmarkt over het algemeen met een vertraging van een paar weken.”

12 jaar vast

Centraal Beheer voerde forse verlagingen door op de lange rentevaste perioden. De actiekorting van Rabobank op 20 jaar vast werd niet verlengd. Argenta introduceerde een 12-jaars tarief en lijkt daarmee het succesvolle voorbeeld te volgen van ING, dat in het voorjaar een actietarief voerde op deze ongebruikelijke renteperiode. Hypotrust Comfort voerde op dezelfde renteperiode een flinke verlaging door.

Zware concurrentie

Hiermee willen deze aanbieders de zware concurrentie op 10 jaar vast aangaan, schrijft De Hypotheekshop. “Sinds twee weken is de gemiddelde renteperiode in de hypotheekaanvragen plots gedaald, waarschijnlijk vanwege de relatieve toename van vijftigplussers. Mogelijk dat de stijging van de hypotheekrente heeft gezorgd voor een toestroom van oversluiters, hoewel vierde kwartalen altijd meer oversluitaanvragen laten zien.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.