‘Stijging hypotheekrente en verzwaarde toetsing private lease zetten leencapaciteit onder druk’

1

De stijging van de hypotheekrente zet gestaag door. Sinds oktober van vorig jaar ligt het rentepeil van de gemiddelde hypotheekrente al ruim acht tienden procentpunt hoger. En gezien het tempo van de stijging – dat vergelijkbaar is met eerdere stijgingen ten tijde van de krediet- en eurocrises – lijkt deze voorlopig nog niet ten einde.

Volgens De Hypotheekshop zet de hogere rente de leencapaciteit van sommige kopers inmiddels onder druk, zeker in combinatie met de gestegen huizenprijzen. Kopers en huiseigenaren met verhuis- of verbouwplannen doen er echter goed aan om ook oog te hebben voor de impact van private-autoleasecontracten: vanaf 1 april wordt er zwaarder op getoetst bij het afsluiten van een hypotheek.

Volledig meegenomen

De Hypotheekshop: “Het BKR schrijft vanaf april alle nieuwe private-autoleasecontracten in voor 100% van de totaalsom. Hierdoor wordt ook de volledige last meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Tot 1 april wordt slechts 65% van de totale leasesom geregistreerd, en wordt het meerdere (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen) buiten beschouwing gelaten. De gevolgen voor de leencapaciteit blijken groot. De meeste adviseurs merken het afgelopen jaar een aanzienlijke toename van klanten met private lease. Eerder was het nog een uitzondering. Schattingen zeggen dat het afgelopen jaar zo ongeveer 10-15% van de klanten/oriënteerders een private-leasecontract had. Wat opvalt is dat veel mensen geen idee hebben van het feit dat deze verplichting van invloed is op de leencapaciteit. Bij een deel van de klanten was het leasecontract geen probleem, maar de klanten met een ongeveer modaal inkomen houden zo weinig leencapaciteit over, dat ze in deze tijd niets kunnen kopen. Adviseurs vragen inmiddels bij de inventarisatie expliciet naar private-leaseverplichtingen.”

Impact

“In sommige gevallen kan het contract beëindigd of afgekocht worden. Als er niet genoeg spaargeld is, is afkopen niet altijd een mogelijkheid”, zegt De Hypotheekshop. “Bovendien is er dan geen auto meer. Soms wil een familielid het contract (boetevrij) overnemen, maar vaak is dat geen optie. Dan is alleen wachten tot het contract uitgediend is nog een mogelijkheid. Klanten realiseren zich vaak niet de impact van zo’n leasecontract op het moment dat ze deze aangaan, hier zou meer voorlichting mogen komen. Naar ons idee dient de hoogte van de BKR-registratie en de gevolgen voor de leencapaciteit van toekomstige leningen, verplicht gecommuniceerd te worden vóórdat klanten een lease overeenkomst tekenen. Dit botst echter wel met het commerciële belang van de private-leaseaanbieder of van de prijsvergelijker. Voor kopers en huiseigenaren kunnen de nieuwe regels echter een flinke streep door de rekening zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.