Stijging huizenprijzen zet door tot 2021

0

Het Economisch Bureau van ABN Amro heeft in zijn Woningmarktmonitor van april vermeld dat het verwacht dat de huizenprijzen dit en volgend jaar verder zullen stijgen.

Het aantal verkochte woningen zal in deze jaren wel dalen in lijn met de al eerder ingezette trend.

Huizen blijven duurder worden

ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen in ieder geval tot 2021 zullen doorstijgen. Wel is de stijging wat lager dan eerder geschat. Er wordt nu uitgegaan van een stijging met 6% dit jaar (was 7%) en 4% in 2020. De neerwaartse bijstelling is het gevolg van het afgenomen vertrouwen in de woningmarkt. De toegenomen onzekerheid over de economische groei ligt hieraan ten grondslag. Toch ligt de verwachte prijsstijging nog boven het historische gemiddelde. Dit heeft te maken met de lage hypotheekrente en het feit dat de vraag naar woningen groter is dan het aanbod. Het aantal woningverkopen, dat al in een dalende trend zat, zal dit en volgend jaar met 5% afnemen.

ABN Amro

Doorstromers beperken aanbod

Terwijl de huizenprijzen stijgen, zwakt het aantal transacties af. In de twaalf maanden tot en met september 2018 zijn er 228.000 woningen verkocht, 4% minder dan in september 2017. ABN Amro verwacht dat deze daling dit en volgend jaar zal doorzetten. Dat komt omdat door de prijsstijging de betaalbaarheid onder druk komt te staan. Daarnaast hebben de mensen die tijdens de crisis hun aankoop uitstelden inmiddels een woning gekocht. Het aanbod wordt ook beperkt door doorstromers. Deze groep koopt doorgaans eerst een nieuw huis, voordat zij hun oude woning te koop zetten, waardoor het aanbod wordt beperkt. Op termijn wordt verwacht dat deze volgorde weer wordt omgedraaid, waarmee er weer sneller woningen beschikbaar zullen komen.

Tekort aan nieuwbouwwoningen

Bovenop het tekort aan bestaande woningen komt het (inmiddels bijna structurele) tekort aan nieuwbouwwoningen. Dit komt door een tekort aan bouwcapaciteit, problemen om de financiering rond te krijgen en tegenvallers bij de bouw.

ABN Amro

Ook stijgen de prijzen van nieuwbouwwoningen harder dan van bestaande woningen. Dit komt doordat er meer wordt gebouwd voor het duurdere segment, terwijl in het verleden er meer werd bijgebouwd in een lager prijssegment.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar