Stijging huizenprijzen in top-5 EU

0

De huizenprijzen in de Europese Unie lagen in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 9,2% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Tsjechië (22%), Litouwen (18,9%) en Estland (17,3%) opnieuw de grootste stijging.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. In alle landen van de Europese Unie werden huizen duurder. In de helft van deze landen stegen de huizenprijzen met meer dan 10%. De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 16,8% hoger dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie. IJsland sluit de EU top-5 met een gemiddelde stijging van 13,7%.

Prijsstijging huizen steeds groter

In de huizenprijsindex van CBS/Kadaster worden zowel de transactieprijzen van nieuwbouwwoningen als bestaande koopwoningen meegenomen. Met 16,8% is de prijsstijging van koopwoningen in Nederland opnieuw groter dan in het voorafgaande kwartaal. Dat is al zes kwartalen op rij het geval. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 12,4% hoger. Een bestaande koopwoning werd gemiddeld 17,5% duurder, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 21 jaar.

Recordaantal nieuwbouwwoningen

In het derde kwartaal van 2021 werden in ons land 8 036 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een derde kwartaal sinds het begin van de meting in 2015. In de eerste negen maanden van 2021 werden in totaal 23 621 nieuwbouwwoningen verkocht. Ook dat is het hoogste aantal over die periode sinds het begin van de meting.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.