Stijging dekkingsgraden pensioenfondsen zet door

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei gestegen naar 120%.

Dat komt zowel door de gestegen rente als door positieve aandelenrendementen. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef in mei stabiel op 118%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

Onzekerheid over inflatie

Mei was een voorzetting van het wachten op betere inflatiecijfers in Europa en Amerika. De eerste inschatting voor de Europese Unie is dat de inflatie in mei 2,6% bedraagt. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 2,4% in april. Beleggers verwachten nog steeds dat de ECB komende week de rente met 0,25% verlaagt, ook al omdat de bank daar al een aantal keer op heeft gehint. De onzekerheid zit in het verloop van het pad. De inflatie blijft namelijk toch op een hoger niveau dan de doelstelling steken.

Rust houden

De pensioensector is volop bezig met de transitie. De deadlines van respectievelijk 1 januari 2025 voor de transitieplannen en 1 juli 2025 voor de implementatieplannen komen steeds dichterbij. In het verschenen coalitieakkoord is pensioen geen onderwerp. Dit betekent dat pensioen een vrije kwestie is. De minister heeft vorige week een referendum over invaren afgeraden. Het is volgens haar van belang dat de sector rust en ruimte krijgt om de transitie uit te voeren. “Er wordt momenteel enorm veel gevraagd van de sector”, zegt Frank Driessen (foto), Director Wealth Solutions bij Aon Nederland. “We staan aan de vooravond van de grootste transitie in ons pensioenstelsel ooit. Er zijn veel berekeningen nodig, een goed onderbouwd proces en er moeten veel keuzes gemaakt worden. Wij sluiten ons aan bij de oproep van de minister. Maar het is ook van belang dat pensioenfondsbestuurders zich realiseren dat dit traject veel tijd en energie vraagt. Plan voldoende overleggen en zorg dat er ruimte is voor het bestuurswerk.” Naast de impact voor uitvoerders en adviseurs heeft de transitie een grote impact op de besturen en bestuursbureaus zelf.

Dekkingsgraad verbeterd

Met de wederom gestegen dekkingsgraad staan de pensioenfondsen er relatief goed voor. Het verleden heeft uitgewezen dat dit ook zomaar weer anders kan zijn. “Wij begrijpen daarom dat het vraagstuk van bescherming van de dekkingsgraad bij veel fondsen op de agenda staat”, zegt Driessen. “Met een mooie dekkingsgraad kunnen alle potten gevuld worden en is er ruimte voor een invaarbonus. Dat maakt discussies een stuk eenvoudiger. Het is daarom logisch dat alle partijen deze situatie graag in tact houden.”

Weinig animo voor het transitie-FTK

Ondanks de hogere dekkingsgraad zullen veel fondsen toch geen volledige indexatie kunnen toekennen per 1 januari 2025. Dit komt omdat de dekkingsgraad waarbij volledig geïndexeerd kan worden, heel hoog is komen te liggen. Een overgang naar het transitie-FTK kan fondsen helpen om wel meer te indexeren. “Wij zien dat maar weinig fondsen ook besluiten om naar het transitie-FTK te gaan”, zegt Driessen. “Dit komt omdat er veel gevraagd wordt, bijvoorbeeld netto profijtberekeningen. Het gaat ook vaak maar om één of twee indexaties, omdat fondsen daarna overgaan naar het nieuwe stelsel. Aan de andere kant is het wel prettig om met het transitie-FTK de mogelijkheid te hebben wat meer te kunnen doen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.