Stijging aantal vergunde nieuwbouwwoningen

0

Voor bijna 70.000 nieuw te bouwen woningen werd in 2017 een vergunning afgegeven. Dat is 30% meer dan in 2016 toen er nog bijna 54.000 woningen werden vergund. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen komt steeds meer in de buurt van het aantal vóór de crisis. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks gemiddeld voor zo’n 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar. Vorige maand meldde het CBS al dat er in 2017 ruim 62.000 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad zijn toegevoegd.

Amsterdam

In Amsterdam werden in 2017 de meeste nieuwbouwwoningen vergund, 3498, waarvan bijna 52% huurwoningen zijn. Ook in andere grote steden waar meer dan duizend nieuwbouwwoningen zijn vergund, is het aandeel vergunde huurwoningen ten opzichte van koopwoningen in de meeste gevallen hoger. In Utrecht was het aandeel vergunde huurwoningen bijvoorbeeld 71%, in Leiden zelfs 78%. In Almere en Tilburg werden daarentegen respectievelijk 27% en 33% van het totale aantal vergunde nieuwbouwwoningen voor huurwoningen verleend. Het landelijke gemiddelde voor vergunde huurwoningen lag op 34% vergunde nieuwbouwwoningen.

Bouwkosten

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen stegen in 2017 met 26%. De vergunde bouwkosten bedroegen ruim 16,9 miljard euro, het hoogste bedrag van de laatste zes jaar.

De bouwkosten voor de bouw en verbouw van woningen bedroeg ruim 11 miljard euro, 34% meer dan in 2016. Voor bedrijfsgebouwen stegen de bouwkosten met 12% tot bijna 5,8 miljard euro. De bouwkosten van de afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen stegen de afgelopen jaren veel harder dan de bouwkosten van vergunningen voor bedrijfspanden. Bij bedrijfsgebouwen gaat het onder andere om bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.