Stijging aantal hypotheekakten

0

De stagnerende woningmarkt is terug te zien in het aantal gepasseerde overdrachtsakten. Zowel in Q1 (-20%) als in Q2 (-9%) liggen die aantallen lager dan in de vergelijkbare kwartalen vorig jaar. Het aantal hypotheekakten daarentegen is na een daling met 6% in Q1 een kwartaal later met ruim 11% gestegen.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) verwacht wel dat die stijging weer zal afnemen na de recente rentestijgingen en ook oversluiters het laten afweten. Uit de maandelijkse enquête van de KNB naar de werkvoorraad van kantoren rapporteert een derde van de notarissen een afname van het aantal nieuwe zaken in de vastgoedpraktijk. Ongeveer 20% meldt een toename en bij iets minder dan de helft blijft de werkvoorraad gelijk.

Samenlevingscontracten zijn uit

In Q2 passeerden notarissen ruim 488.500 akten. Dat zijn er 9.200 meer (bijna 2%) dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vergeleken met Q1 van dit jaar steeg het aantal akten met bijna 21.000 akten, een toename van 4,5%. Belangrijkste stijgers zijn hypotheekakten en (levens)testamenten. Het aantal overdrachtsakten en oprichtingsakten van besloten vennootschappen nam af. Het totaal aantal akten ligt halverwege dit kalenderjaar ruim 1,5% lager dan een jaar eerder.

Het aantal gepasseerde testamenten en levenstestamenten ligt in Q2 2022 fors hoger dan in het tweede kwartaal 2021. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is die stijging minder sterk. Het aantal testamenten nam met 3,5% toe en het aantal levenstestamenten bleef nagenoeg gelijk. Samenlevingscontracten zijn uit. Dat aantal nam met ruim 8% procent af vergeleken met vorig jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.