Stijging aantal e-bikediefstallen

0

In de eerste zes maanden van dit jaar is er bijna 10.000 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal, een stijging van ruim 30% ten opzichte van een jaar eerder. Dat schrijft de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) die de aangiftecijfers heeft geanalyseerd.

“Uit de cijfers blijkt ook dat er in het tweede kwartaal van dit jaar de helft meer aangiften zijn gedaan dan in het eerste (5.752 tegenover 3.836). Daarmee wijkt de e-bikediefstal behoorlijk af van de algemene trend in diefstallen en inbraken die al jaren afnemen. Het aantal aangiftes van gewone fietsen is namelijk met 38% gedaald in de eerste zes maanden”, aldus de stichting.

Betere registratie

Een woordvoerder van S.A.F.E. noemt de diefstalontwikkeling van de e-bikes ‘verontrustend’. “We hebben het over een jaarlijkse schadelast van zo’n 600 miljoen.Naast een pakket aan maatregelen voor de bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal, waaronder bewaakte stallingen, pleiten we voor een betere registratie. Om diefstal te voorkomen of om de pak- en terugvindkans te vergroten. Vergelijk het maar met auto’s. Een gestolen auto in ons land staat binnen twee uur internationaal gesignaleerd. Daardoor is het aantal autodiefstallen drastisch gedaald.”

Meer preventie

S.A.F.E. studeert inmiddels op de mogelijkheden voor een (betere) registratie en pleit intussen ook voor meer preventie. “E-bikebezitters kunnen zelf veel doen om diefstal te voorkomen. Denk aan het gebruiken van twee verschillende sloten, maar vooral ook aan een track & trace-systeem. Van de gestolen fietsen met dit systeem wordt 80% teruggevonden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.